Ινστιτούτο ifo: Στο 7% φέτος ο πληθωρισμός παγκοσμίως

Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο αναμένουν ότι τα ποσοστά πληθωρισμού θα παραμείνουν υψηλά τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται από το Ινστιτούτο ifo και το Ελβετικό Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο ρυθμός πληθωρισμού παγκοσμίως θα φτάσει το 7% φέτος, θα υποχωρήσει στο 6% το 2024 και στο 4,9% το 2026.

«Οι προσδοκίες για το 2023 και τα επόμενα χρόνια είναι ουσιαστικά ίδιες με εκείνες της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο πρώτο τρίμηνο»,

λέει ο ερευνητής του ifo, Niklas Potrafke. «Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για υψηλά ποσοστά πληθωρισμού».

Οι συμμετέχοντες στις ΗΠΑ αναμένουν ότι ο πληθωρισμός το 2023 θα φτάσει το 4,6%, στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 7,6%, στην Ιρλανδία στο 5,5% και στον Καναδά στο 4,4%. Στη Γερμανία η πρόβλεψη είναι για 5,8%.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό για το 2023 είναι πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο στη Δυτική Ευρώπη (4,9%), τη Βόρεια Αμερική (4,5%) και τη Νοτιοανατολική Ασία (4,8%). Αυτά τα στοιχεία έχουν μειωθεί από την έρευνα του προηγούμενου τριμήνου κατά 0,4, 0,5 και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Μεταξύ των περιοχών με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού είναι η Νότια Αμερική (23,3 τοις εκατό) και μεγάλα τμήματα της Αφρικής.

πληθωρισμόςΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤιμέςIfo
Keywords
Τυχαία Θέματα