Ημέρα διπλής αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία- Οι προσδοκίες

Ημέρα διπλής αξιολόγησης είναι η Παρασκευή (18/3) για την ελληνική οικονομία.

Moody’s και DBRS αναμένεται να αξιολογήσουν την ελληνική οικονομία, σε μία κατά γενική ομολογία δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Η χώρα μας, όμως, έχει ξεκάθαρο στόχο την επενδυτική βαθμίδα, έστω και εντός του 2023. Για να την πετύχει πρέπει η άνοδος να ξεκινήσει από τώρα.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως κάθε είδους αναβάθμιση, όχι μόνο του αξιόχρεου αλλά ακόμη και των προοπτικών της οικονομίας, είναι σημαντική και αποτελεί ένα βήμα προς το στόχο.

Θυμίζουμε πως για την Ελλάδα

είναι κρίσιμη η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς θα απαλλάξει τα ελληνικά ομόλογα από την ανάγκη για «προστασία» μέσω των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Μoody’s, που έχει και μεγαλύτερο ειδικό βάρος, έχει αναβάλει δύο φορές την ελληνική αξιολόγηση και υπάρχει μεγάλη αγωνία για το τι τελικά θα αποφανθεί.

Τα μηνύματα, πάντως, που έρχονται για τις διαθέσεις του οίκου αξιολόγησης, δεν έχουν θετικό πρόσημο. H Moody’s γνωστοποίησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία την «αναγκάζει» να προχωρήσει σε αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που ασφαλώς επηρεάζει και την «κρίση» της αναφορικά με την Ελλάδα, την οποία θυμίζουμε έχει τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η DBRS από την άλλη (μαζί με S&P και Fitch) βαθμολογούν την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

ελληνική οικονομίααξιολόγησηαξιολογήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα