ifo: «Καμπανάκι» για τις ελλείψεις υλικών στη γερμανική μεταποίηση

Το Ινστιτούτο ifo προειδοποιεί για ακόμη μία φορά ότι οι ελλείψεις υλικών στη γερμανική μεταποίηση θα μπορούσαν να συνεχιστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο ερευνητής του ifo Joachim Ragnitz στη Δρέσδη, κάνει λόγο για «μόνιμες εξελίξεις που είναι αποτέλεσμα παγκόσμιων αλλαγών στη δομή της παραγωγής – όπως η αυξανόμενη ζήτηση για ημιαγωγούς ή βιομηχανικές πρώτες ύλες».

Οι ελλείψεις αποδίδονται «σε μια αλυσίδα κρίσεων που ελπίζουμε ότι θα υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες. όπως για

παράδειγμα η πανδημία και ο πόλεμος της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τον Ragnitz, η μείωση του πληθυσμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμες περικοπές της παραγωγής στη Γερμανία στο μέλλον. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η Κίνα να προκαλέσει ελλείψεις ή αυξήσεις τιμών για ορισμένα εμπορεύματα. Επιπλέον, η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές θα μπορούσε να καταστήσει την παραγωγή στη Γερμανία πολύ ακριβή.

Για να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες για τη Γερμανία ως βιομηχανική βάση, ο Ragnitz λέει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να βρουν νέους προμηθευτές ή να προσπαθήσουν να προμηθευτούν υποκατάστατα για ιδιαίτερα σπάνια ενδιάμεσα αγαθά. Η αύξηση του κόστους αυτών των αγαθών που συνδέεται με την έλλειψη εισροών παρέχει το απαραίτητο κίνητρο για αυτό και επομένως δεν πρέπει να αποτραπεί.

Γερμανίαβιομηχανίαμεταποίηση ελλείψεις
Keywords
Τυχαία Θέματα