Ηχηρή παρέμβαση Μακρόν: Ενισχύει την στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο

«Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο». Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνομιλία που είχε την Τετάρτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η χώρα του θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό. Πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας

στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η ηχηρή παρέμβαση Μακρόν έγινε μετά την μεγάλη διπλωματική αντεπίθεση που ξεκίνησε σήμερα η Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι προσπάθειες διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας εξελίσσεται σε τέσσερα μέτωπα ΗΠΑ, Γαλλία, Αίγυπτο και Ισραήλ και έχει ως βασική επιδίωξη να καταδειχθούν οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την παράνομη στρατιωτική δράση της Άγκυρας και απώτερο στόχο την πολιτική και διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε σήμερα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Μακρόν και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι και στο τηλεοπτικό μήνυμά του υπογράμμισε τον κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο, ζητώντας εκ νέου την κινητοποίηση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

La situation en Méditerranée orientale est préoccupante. Les décisions unilatérales de la Turquie en matière d’exploration pétrolière provoquent des tensions. Celles-ci doivent cesser pour permettre un dialogue apaisé entre pays voisins et alliés au sein de l'OTAN.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 12, 2020


Από την διπλωματική κινητικότητα που ανέπτυξε η Αθήνα, οριστικοποιήθηκε το ραντεβού Δένδια με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο την Παρασκευή στην Αυστρία, αλλά και η ξεκάθαρη στήριξη της Ισραηλινής κυβέρνησης στις θέσεις της Αθήνας με την ανακοίνωση που εξέδωσε για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας, μόλις μια ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα» ανέφεραν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές. Αντίληψη, που όπως σημειώνουν, αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει αύριο στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ).

Εμανουέλ ΜακρόνΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤΟΥΡΚΙΑΠΕΤΡΕΛΑΙΟΑνατολική ΜεσόγειοςΔένδιαςΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΔιεθνές Δίκαιο
Keywords
Τυχαία Θέματα