Γιατί η κυβέρνηση φοβάται στάση πληρωμών σε φόρους και δόσεις στην εφορία το φθινόπωρο – Προς γενναία ρύθμιση οφειλών τον Δεκέμβριο;

Αλλάζουν τα δεδομένα όσο αυξάνονται οι πιέσεις στην αγορά -και, βεβαίως, όσο τα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι επιβαρυντικά για τα δημόσια έσοδα-, προκειμένου να έρθει μια νέα γενναία ρύθμιση οφειλών για τα χρέη στην Εφορία.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στο mononews.gr, είχε πει ότι καλά – καλά δεν έχει ξεκινήσει η ρύθμιση οφειλών για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην καραντίνα. Ωστόσο, δύο νέα

δεδομένα έρχονται να προστεθούν στην ήδη αυξημένη πίεση που ασκούν η αγορά, οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες, αλλά και φυσικά πρόσωπα, προς την κυβέρνηση.

Το πρώτο είναι ότι ήδη έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση της πανδημίας στη χώρα, καθώς κάθε μέρα πλέον ανακοινώνεται τριψήφιο νούμερο κρουσμάτων με ό,τι αυτό επισείει για την επιχειρηματικότητα στις τουριστικές περιοχές (π.χ. νέοι περιορισμοί ωραρίου σε μπαρ και εστιατόρια και, βεβαίως, χαμηλή πληρότητα στα ξενοδοχεία).

Το δεύτερο δεν είναι άλλο από την παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, κατά την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού Ιουλίου και επταμήνου, ότι «η παγκόσμια πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει πολύ σημαντικά τα δημόσια έσοδα, μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών, μέχρι, κατ’ ελάχιστον, τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2020».

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο έχει αρχίσει να συντάσσεται δειλά – δειλά, πρόκειται να κατατεθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς αναμένεται να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι πληροφορίες του mononews.gr αναφέρουν ότι μέχρι τότε αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τους απλήρωτους φόρους και υποχρεώσεις στην εφορία των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, κ. Βασίλης Καμπάνης, δεν κρύβει την ανησυχία του ότι «στο τέλος Αυγούστου, αν κάποιος φορολογούμενος κάνει τότε τη δήλωσή του (σ.σ. μέχρι 28/8), θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις (σ.σ. από τις 8 συνολικά) μαζεμένες και ταυτόχρονα να επανεκκινήσει την πληρωμή των δόσεων που άφησε απλήρωτες μέσα στην καραντίνα. Τον επόμενο μήνα δε, θα πρέπει να προστεθεί και ο ΕΝΦΙΑ», προβλέποντας ότι πολύ δύσκολα οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απλήρωτοι φόροι και οι δόσεις στην Εφορία δημιουργούν νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ήδη οι εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών κάνουν λόγο για απλήρωτους φόρους και δόσεις στην εφορία μόνο για την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου άνω των 2 δισ. ευρώ. Από εκεί κι έπειτα μια σειρά από επιχειρήσεις, κυρίως εκείνες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, δεν άνοιξαν καν. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν προσωπικό που υπό άλλες συνθήκες θα είχε αυτό το καλοκαίρι δουλειά. Πλέον δεν έχει, αλλά οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν υποχρεώσεις, φόρους και δόσεις στην εφορία, μεταξύ άλλων, που πρέπει να καλυφθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας είχε ζητήσει από τους δανειστές να εγκρίνουν αύξηση των δόσεων εξυπηρέτησης οφειλών στην εφορία, αρχής γενομένης από τις 24 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο (από 12 που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση για τα χρέη της πανδημίας) και 48, αλλά με επιτόκιο 2,4%. Πλέον το επιτόκιο 2,4%, που θα θεσμοθετηθεί τον Σεπτέμβριο, θα ισχύει για τις 24 δόσεις και το μηδενικό για τις 12. Όμως, η τρόικα απέρριψε το σχετικό αίτημα επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση της περί καλλιέργειας κουλτούρας πληρωμών.

Η κυβέρνηση, πάντως, κρατάει χαμηλούς τόνους για το θέμα αύξησης των δόσεων στην εφορία, διότι, όπως έχουν τονίσει κυβερνητικές πηγές, αν διέρρεε κάτι τέτοιο, δεν θα πλήρωνε κανείς δόσεις και φόρους.

Πάντως, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση μέχρι το τέλος του έτους, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές, τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί.

Τέλος, η πάγια ρύθμιση οφειλών που ισχύει σήμερα προβλέπει επιτόκιο 4,5% για 12 δόσεις και 6% για 24 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα