Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος εκτοξεύεται από έλλειψη εργατικού δυναμικού

Οι τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου φέρνουν εκτόξευση στην τιμή του σιδηρομεταλλεύματος καθώς οι κορυφαίες εταιρείες παραγωγής Fortescue, BHP και Rio Tinto αντιμετωπίζουν έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος εκτινάχθηκε την Τρίτη αφού η Fortescue εξέφρασε ανησυχίες για έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Αυστραλία λόγω των περιορισμών του Covid-19, που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την παραγωγή και τις αποστολές.

Η BHP

και η Rio Tinto έχουν επίσης προειδοποιήσει για διακοπές λόγω ελλείψεων εργατικού δυναμικού, καθώς η Αυστραλία αντιμετωπίζει ένα κύμα κρουσμάτων παραλλαγής κορονοϊού Omicron.

Σύμφωνα με την Fastmarkets MB, οι τιμές αναφοράς σιδηρομεταλλεύματος σε Fe 62% που εισήχθησαν στη Βόρεια Κίνα άλλαζαν χέρια για 138,39 δολάρια ο τόνος κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών, σημειώνοντας 3,7% αύξηση σε σύγκριση με το κλείσιμο της Δευτέρας.

Το συμβόλαιο του σιδηρομεταλλεύματος με τις περισσότερες συναλλαγές του Μαΐου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων Dalian της Κίνας ολοκλήρωσε τις ημερήσιες συναλλαγές κατά 1,4% υψηλότερα επίπεδα - 766,50 γιουάν (121,14 δολάρια) ο τόνος, σημειώνοντας άνοδο για πέμπτη συνεχή ημέρα αφού τα κέρδη μιας νύχτας διέγραψαν τις απώλειες της Δευτέρας.

Στην Κίνα, τα πρώτα στοιχεία του Ιανουαρίου υποδηλώνουν ύφεση στην παραγωγή του αργού χάλυβα που θα επηρεάσει σημαντικά την τάση των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος και κατά συνέπεια τη ζήτηση για θαλάσσιες μεταφορές και τη ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου.

Μερικές πηγές του κλάδου ήταν επιφυλακτικές σχετικά με την πτώση της παραγωγής, αλλά δήλωσαν ότι περίμεναν κάποια αξιοσημείωτη πτώση της παραγωγής που θα ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς οι περικοπές της παραγωγής χάλυβα διευρύνονται στην επαρχία Hebei της Κίνας.

Η China Iron & Steel Association ανέφερε στις 25 Ιανουαρίου ότι η παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα της Κίνας ήταν κατά μέσο όρο 2,526 εκατομμύρια τόνοι/ημέρα την 1-20 Ιανουαρίου, μειωμένα κατά 9,2%, αντίστοιχα, από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2021.

Μέσα στο αβέβαιο κλίμα που επικρατεί στην αγορά του σιδηρομεταλλεύματος και στην κινέζικη ζήτηση ενόψει των εορτασμών για τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, ο γενικός δείκτης της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου συνεχίζει να υποχωρεί σε έντονο ρυθμό.

Ο δείκτης Baltic Exchange Dry Index υποχώρησε 3,5% στις 1.296 μονάδες την Τετάρτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιανουαρίου 2021, επεκτείνοντας τις απώλειες για 14η συνεχόμενη συνεδρίαση, εν μέσω χαμηλότερης εποχικής ζήτησης σε όλα τα μεγέθη των πλοίων.

Ο δείκτης capesize, ο οποίος παρακολουθεί φορτία σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα 150.000 τόνων, υποχώρησε κατά 5,8% και τερμάτισε στις 702 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020. Ο δείκτης panamax που παρακολουθεί φορτία περίπου 60.000 έως 70.000 τόνων άνθρακα και σιτηρών, υποχώρησε κατά 3,7% και τερμάτισε στις 1.914 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Μεταξύ των μικρότερων πλοίων, ο δείκτης supramax έχασε 39 μονάδες και τερμάτισε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Φεβρουαρίου 2021 στις 1.654 μονάδες.

Μαρία Μπερτζελέτου

τιμή του σιδηρομεταλλεύματοςΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥσιδηρομετάλλευμα
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα