Η τεχνητή νοημοσύνη κυριαρχεί στο Νταβός- «Στην άκρη» τα κρυπτονομίσματα

Τα τελευταία χρόνια, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων κυριαρχούσαν στo Νταβός, προωθώντας τα προϊόντα τους.

Όμως το 2024, η τεχνητή νοημοσύνη έχει πάρει τα ηνία. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου προωθούν προϊόντα και τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, με μία από αυτές να διακηρύσσει ότι «το μέλλον είναι η τεχνητή νοημοσύνη».

Αυτή η μετατόπιση υπογραμμίζει την ταχεία αύξηση των επενδύσεων και του ενδιαφέροντος προς την τεχνητή νοημοσύνη, που προκλήθηκε από την έκρηξη

της δημοτικότητας του ChatGPT, του chatbot τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την OpenAI και κυκλοφόρησε στα τέλη του 2022.

Οι παγκόσμιες τεχνολογικές εταιρείες θέλουν να καταλάβουν ηγετική θέση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και είναι πιθανό να ελπίζουν ότι οι σημαντικές δηλώσεις τους Νταβός θα χρησιμεύσουν στο να δείξουν τις ικανότητές τους σε αυτόν τον τομέα.

Εταιρείες από την Intel έως την Salesforce είχαν συνθήματα για την τεχνητή νοημοσύνη στα ακίνητα που ανέλαβαν. Επίσης, υπάρχει «AI House», ένας χώρος εκδηλώσεων που φιλοξενείται από εταιρείες όπως η ελβετική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Swisscom.

Η τεχνητή νοημοσύνη κυριαρχεί, λοιπόν, σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα, αντιστρέφοντας την τάση των τελευταίων ετών.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο του 2022, ακόμη και μετά την κατάρρευση της τιμής των κρυπτονομισμάτων, οι επιχειρήσεις διαφήμιζαν την «Bitcoin Pizza Day» και τα λεγόμενα non-fungible tokens. Τον Ιανουάριο του 2023, τον χειμώνα των κρυπτονομισμάτων, οι εταιρείες έχουν αποφύγει τις διαφημίσεις, αν και υπάρχει έντονη παρουσία από τη βιομηχανία.

Η κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης είναι λογική.

Ο δείκτης Emerging Tech Indicator της PitchBook, ο οποίος παρακολουθεί τις επενδύσεις angel, seed και early stage στις 15 πιο επιτυχημένες venture firms του κόσμου, διαπίστωσε ότι οι startups AI και machine learning κέρδισαν πολύ περισσότερες επενδύσεις το τρίτο τρίμηνο. Η φημισμένη τεχνολογία συγκέντρωσε περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των τριών μηνών, σε σύγκριση με μόλις πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια για τις εταιρείες Web3 και αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (decentralized finance).

Η Nvidia, η οποία ήταν το «πρόσωπο» της τεχνητής νοημοσύνης στις δημόσιες αγορές, το 2023 είδε ράλι 239% στη μετοχή της. Η διαφημιστική εκστρατεία για την τεχνητή νοημοσύνη δείχνει ελάχιστα σημάδια εξασθένισης.

Η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, από την πλευρά της, φαίνεται να είναι εντάξει με αυτή την αλλαγή στο Νταβός.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δε συμμετέχουν επιχειρήσεις του κλάδου στο WEF. Η Circle είχε μεγάλη παρουσία στο Promenade. Ο ελβετικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Global Blockchain Business Council είχε επίσης χώρο εκδηλώσεων, όπως και η εταιρεία blockchain CasperLabs. Συνολικά, η συγκεκριμένη βιομηχανία ήταν σίγουρα πιο υποτονική, παρά το γεγονός ότι το 2023 ήταν καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2022 και το Bitcoin σημείωσε ράλι άνω του 150%.

Στον κλάδο κυριαρχεί η άποψη ότι οι εταιρείες του χώρου κρυπτονομισμάτων δεν χρειάζεται πλέον να αποδείξουν τι κάνουν, ενώ ορισμένοι θεωρούν την έγκριση του Bitcoin ETF από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, ως μια κίνηση που κατοχύρωσε τη θέση των κρυπτονομισμάτων ως νόμιμη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

#Νταβός #Παγκόσμιο_Οικονομικό_Φόρουμ #WEF #World_Economic_Forum #AI #τεχνητή_νοημοσύνη #κρυπτονομίσματα #Crypto
Keywords
Αναζητήσεις
i-techniti-noimosyni-kyriarchei-sto-ntavos--stin-akri-ta-kryptonomismata.htm
Τυχαία Θέματα