Η στροφή της Τρας για να «νικήσει» το μαρούλι

Η Λιζ Τρας ολοκλήρωσε την Πέμπτη (14/10) με απόλυτα σαφή τρόπο τη στροφή 180 μοιρών στην οικονομική της πολιτική, μετά τις εντός και εκτός των τειχών αντιδράσεις που την έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας αφού αντικατέστησε τον Κουάσι Κουαρτένγκ με τον Τζέρεμι Χαντ στο υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε επίσημα πως αλλάζει το πολυσυζητημένο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε μία πολύ σύντομης διάρκειας συνέντευξη Τύπου Τρας σημείωσε: "Είναι σαφές πως ορισμένα τμήματα

του μινι-προϋπολογισμού μας πήγαιναν πολύ μακριά και πολύ γρήγορα σε σχέση με εκείνο που ανέμεναν οι αγορές".

Παραδέχθηκε δε πως η βρετανική οικονομία έχει ανάγκη από "σταθερότητα" που σίγουρα είχε χαθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό η Τρας είπε ότι ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί στο 25%, ενώ στον μινι-προϋπολογισμό που είχε ανακοινώσει ο Κουάρτενγκ στις 23 Σεπτεμβρίου προβλεπόταν ότι ο συντελεστής θα 'πάγωνε' στο 19%.

"Πρέπει να δράσουμε τώρα για να καθησυχάσουμε τις αγορές για τη δημοσιοιομική πειθαρχία μας", είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Συνέχισε υποστηρίζοντας πως οι δημόσιες δαπάνες θα αυξηθούν λιγότερο γρήγορα απ΄ό,τι σχεδιαζόταν προηγουμένως, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Το τελευταίο διάστημα οι αγορές άσκησαν έντονες πιέσεις στη Βρετανία εκφράζοντας μεγάλη ανησυχία για το πάγωμα του φόρου στις επιχειρήσεις. Η στερλίνα σημείωσε βουτιά, τα ομόλογα ανέβηκαν, ενώ φορείς όπως το ΔΝΤ μίλησαν ανοιχτά για δημοσιονομικές ακροβασίες.

Η Τρας αναγκάστηκε λοιπόν να αναδιπλωθεί για να κάμψει τις αντιδράσεις και ελπίζοντας πως έτσι δεν θα καταγράψει την πιο σύντομη πρωθυπουργική θητεία στη Βρετανία, όπως πολλοί προβλέπουν.

Ενδεικτική η ανάρτηση της βρετανικής σκανδαλοθηρικής εφημερίδας Daily Star στα social media, στην οποία ζητούσε τη γνώμη των αναγνωστών της για το αν η Τρας μπορεί να χάσει τη δουλειά της σε λιγότερο χρόνο από όσο χρειάζεται ένα μαρούλι για να σαπίσει!

Η αρχή είχε γίνει βέβαια από τον Economist που είχε δημοσιεύσει άρθρο γνώμης σύμφωνα με το οποίο η πολιτική ζωή της Τρας θα έχει «τον χρόνο ζωής ενός μαρουλιού».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

φορολογικός συντελεστήςΔΝΤΒρετανία
Keywords
Τυχαία Θέματα