Η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο προς τη Φινλανδία

Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη Φινλανδία ότι θα σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου από το πρωί του Σαββάτου, δήλωσε την Παρασκευή η φινλανδική κρατική εταιρεία χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου Gasum.

Η Gasum αρνήθηκε να πληρώσει την Gazprom Export σε ρούβλια, όπως ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες η Ρωσία.

«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι προμήθειες

φυσικού αερίου στο πλαίσιο της σύμβασης προμήθειας μας θα σταματήσουν τώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gasum, Μίκα Βιλάινεν.

«Ωστόσο, προετοιμαστήκαμε προσεκτικά για αυτήν την κατάσταση και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, θα μπορούμε να προμηθεύουμε όλους τους πελάτες μας με φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες», είπε.

Η αποκοπή έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 04:00 GMT στις 21 Μαΐου.

Προετοιμασμένη η Φινλανδία

Η Gasum είπε ότι θα συνεχίσει να προμηθεύει αέριο σε Φινλανδούς πελάτες από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία. Έτσι κι αλλιώς, είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου λόγω της σύγκρουσης για τις πληρωμές στο ρούβλι.

Η πλειονότητα του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στη Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία, αλλά το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας.

Νωρίτερα την Παρασκευή, πριν από την ανακοίνωση του Gasum, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η Μόσχα δεν είχε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας της Gazprom. «Αλλά προφανώς τίποτα δεν θα παραδοθεί σε κανέναν δωρεάν», συμπλήρωσε.

Η προοπτική απώλειας του μεγαλύτερου μέρους του εφοδιασμού φυσικού αερίου έχει ωθήσει τις φινλανδικές μεγάλες εταιρείες όπως η Neste, η Metsa και άλλες να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας ή να κάνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προσαρμογή της παραγωγής τους.

Ο δασικός όμιλος Stora Enso δήλωσε ότι έχει ήδη αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε όλες τις μονάδες του.

ΡωσίαΦινλανδίαΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΔΙΑΚΟΠΗGazpromGASUM
Keywords
Τυχαία Θέματα