Η προσφορά προβληματίζει και ανεβάζει το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται την Παρασκευή (25/11) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η περιορισμένη προσφορά προβληματίζει, αν και η εβδομάδα σημαδεύτηκε κυρίως από τις ανησυχίες για την κινεζική ζήτηση και τα «παζάρια» για το πλαφόν τιμών από τη Δύση για το ρωσικό πετρέλαιο.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ οδεύουν προς την τρίτη διαδοχική εβδομαδιαία

πτώση τους, αφού βρέθηκαν σε χαμηλό 10 μηνών αυτή την εβδομάδα.

Τα στοιχεία της αγοράς του μπρεντ υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα ζήτηση είναι ήπια, με οπισθοδρόμηση, η οποία ορίζεται από τις τιμές του πρώτου μήνα που διαπραγματεύονται πάνω από τα συμβόλαια για μεταγενέστερη παράδοση, έχοντας αποδυναμωθεί στις πρόσφατες συνεδριάσεις.

Η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ανέφερε την Παρασκευή νέο ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων από τον COVID-19, καθώς πόλεις σε όλη τη χώρα συνέχισαν να επιβάλλουν περιορισμούς για τον έλεγχο των εστιών.

Αυτό αρχίζει να πλήττει τη ζήτηση καυσίμων, με την κίνηση να μειώνεται και τη ζήτηση πετρελαίου να είναι περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα χαμηλότερη από τον μέσο όρο, σύμφωνα με την ANZ.

Εν τω μεταξύ, οι διπλωμάτες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν ένα πλαφόν της τιμής του ρωσικού πετρελαίου μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι, αλλά ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Ο στόχος είναι να περιοριστούν τα έσοδα για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία χωρίς να διαταραχθούν οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, αλλά το προτεινόμενο επίπεδο είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνο με αυτό που ήδη πληρώνουν οι Ασιάτες αγοραστές.

Οι συναλλαγές αναμένεται να παραμείνουν επιφυλακτικές ενόψει της συμφωνίας για το ανώτατο όριο τιμών, που θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, όταν ξεκινήσει η απαγόρευση της ΕΕ για το ρωσικό αργό, και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του OPEC+, στις 4 Δεκεμβρίου.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2,39% στα 79,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,69% στα 86,77 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,596% στα 121,810 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,38% στα 1.752,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,13% στα 21,343 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,67% στα 3,678 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0392 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,19% στο 1,2088 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8597 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα