Η παράταση της «χαλαρής» δημοσιονομικής πολιτικής φέρνει... προεκλογικές ελαφρύνσεις

Η επέκταση της ρήτρας διαφυγής και το επόμενος έτος αναμένεται να “κλειδώσει” στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας μετά και την απόφαση της Κομισιόν να προτείνει επέκταση και το 2023 των χαλαρών δημοσιονομικών πολιτικών.

Κρίσιμες βέβαια είναι οι εξειδικεύσεις που θα κάνουν οι υπουργοί σε σχέση με το εάν θα επιτραπούν μόνιμες ελαφρύνσεις ή τα μέτρα που θα προωθηθούν για την ανάσχεση των προβλημάτων που επιφέρει το Ουκρανικό και η ενεργειακή ακρίβεια θα έχουν "προσωρινό μανδύα". Άλλωστε, η ομάδα των κρατών μελών

του βορρά που έχει μια πιο σκληρή στάση έναντι των πολιτικών λιτότητας παραμένει να τονίζει ότι θα πρέπει ό,τι γίνεται να έχει ζυγιστεί επαρκώς και να να μη διακυβεύει σε μακρό χρόνο τη βιώσιμη δημοσιονομική ισορροπία.

Τα νέα αυτά δεδομένα, πάντως, έρχονται σε μια κρίσιμη, πολιτικά και οικονομικά συγκυρία για τη χώρα. Ενόψει εκλογών αλλά και με τον πληθωρισμό και τους ενεργειακούς λογαριασμούς να “κουρεύουν” εισοδήματα, η κυβέρνηση είχε βάλει μπρος μια διαδικασία προώθησης μόνιμων παρεμβάσεων, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό μια ενδεχόμενη μονιμοποίηση από το 2023 για όλους τους φορολογούμενους, θα επέφερε κόστος 1,2 δισ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία. Έτσι, με βάση πληροφορίες, στο φόντο και αυτών των δεδομένων αναμένεται, να υπάρξουν εξειδικεύσεις για την Ελλάδα που άλλωστε βαίνει προς έξοδο από το καθεστώς εποπτείας. Οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι και τις 16 Ιουνίου, οπότε είναι και προγραμματισμένη η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με βασικό θέμα στην ατζέντα την έξοδο της χώρας από τη μεταμνημονιακή εποπτεία, από τον Σεπτέμβριο.

Πάντως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα καθώς το χρέος γενικής κυβέρνησης είναι κοντά στο 200% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα φέτος τρέχει προς το 2% του ΑΕΠ. Για το 2023 ο στόχος είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στις Βρυξέλλες και βέβαια είναι προφανές ότι οι ισορροπίες είναι εύθραυστες, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στις αναφορές των θεσμών προς την Ελλάδα.

Γιώργος Αλεξάκης

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣεκλογέςρήτρα διαφυγής
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα