Η ολλανδική οικονομία εισήλθε σε ύφεση- «Αγκάθι» ο πληθωρισμός

Η ολλανδική οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση, καθώς συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ολλανδίας την Τετάρτη (16/8).

Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση 0,4% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ολλανδία ήταν σχεδόν 5% ετησίως το 2021 και το 2022, έχοντας ανακάμψει γρήγορα από την ύφεση του COVID-19.

Η πρώτη ύφεση μετά την πανδημία οφείλεται

στην πτώση των καταναλωτικών δαπανών και των εξαγωγών, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός ανέβασε τις τιμές των τροφίμων και τους λογαριασμούς ενέργειας στην Ολλανδία και τους εμπορικούς εταίρους της.

Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,6%, ενώ οι εξαγωγές ήταν 0,7% χαμηλότερες σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Όπως επισημαίνει το Reuters, ο πληθωρισμός στην Ολλανδία μειώθηκε από τότε που έφτασε στο ανώτατο όριο του 14,5% τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, αλλά παρέμεινε σχετικά υψηλός στο 6% περίπου το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Ολλανδίαολλανδική οικονομίαύφεσηπληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
i-ollandiki-oikonomia-eisilthe-se-yfesi--agkathi-o-plithorismos.htm
Τυχαία Θέματα