Ο Αργεντινός… Τραμπ «βυθίζει» έως 70% το πέσο

Τα χειρότερα έρχονται για το πέσο, το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής, το οποίο γνωρίζει ήδη τις πιο αδύναμες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων παγκοσμίως φέτος, όπως προειδοποιούν οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America (BofA).

Σημειώνεται ότι οι προκριματικές εκλογές της Κυριακής είχαν ένα μεγάλο νικητή, τον ακροδεξιό και μεγάλο θαυμαστή του Ντόναλντ Τραμπ, Χαβιέ Μιλέι, ο οποίος θέλει να δολαριοποιήσει την οικονομία

της Αργεντινής και να καταργήσει την κεντρική τράπεζα. Η αιφνιδιαστική του νίκη δημιούργησε εκνευρισμό και νευρικότητα στους επενδυτές, με αποτέλεσμα την κατρακύλα του εθνικού νομίσματος την Δευτέρα κατά 18%. Έτσι η ισοτιμία υποχώρησε στα 350,05 πέσος έναντι του δολαρίου.

Σχολιάζοντας η Bank of America χαρακτήρισε την υποτίμηση «συνολικά θετική» δεδομένου ότι το νόμισμα ήταν εξαιρετικά υπερτιμημένο, σημειώνοντας ότι είναι ευνοϊκό το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση επωμίζεται το βάρος μέρους μιας απαραίτητης μακροοικονομικής προσαρμογής.

Πάντως, η BofA κάνει λόγο για «βουτιά» της τάξης του 70% στο πέσο μέχρι και το επόμενο έτος, εκτιμώντας ότι η ισοτιμία του θα φθάσει στο 545 ανά δολάριο στα τέλη του 2023 και στα 1.193 μέχρι το τέλος του 2024. Η τράπεζα αναμένει ότι ο νικητής των προεδρικών εκλογών θα υποτιμήσει περαιτέρω το πέσο, με την υποτίμηση να ξεκινάει από τον Δεκέμβριο.

«Η αγορά συναλλάγματος θα παραμείνει υπό πίεση» σημειώνουν οι αναλυτές της BofA. «Αναμένουμε περαιτέρω υποτίμηση στο μέλλον» τονίζουν. «Θα πρέπει να είναι ευνοϊκό για τη συμφωνία του ΔΝΤ καθώς εκκρεμεί η έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την εκταμίευση δανείου 7,5 δισ. δολαρίων» αναφέρουν.

Bank of AmericaΝτόναλντ ΤραμπΧΑΒΙΕ ΜΙΛΕΙδολαριοΠΕΣΟΣ
Keywords
Αναζητήσεις
o-argentinos-trab-vythizei-eos-70-to-peso.htm
Τυχαία Θέματα