Η Κίνα…ανεβάζει και τα κρυπτονομίσματα-«Φλερτάρει» με τα $24.000 το Bitcoin

16:41 1/3/2023 - Πηγή: Reporter

Υψηλότερα διαπραγματεύονται τα περισσότερα από τα κυριότερα βάσει κεφαλαιοποίησης κρυπτονομίσματα την Τετάρτη (1/3), καθώς τα αισιόδοξα στοιχεία της Κίνας μετριάζουν τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και βελτιώνουν τη διάθεση για ρίσκο στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών της Κίνας αυξήθηκε στο 52,6 τον Φεβρουάριο, στον ταχύτερο ρυθμό σε πάνω από μια δεκαετία, μετά το 50,1 του Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Μια ένδειξη πάνω από 50 υποδηλώνει επέκταση της δραστηριότητας. Ο μη μεταποιητικός PMI

αυξήθηκε στο 56,3 από 54,4 μονάδες του Ιανουαρίου.

Τα θετικά νέα από την Κίνα, τη χώρα με την ισχυρότερη εργοστασιακή δραστηριότητα και τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ και της Γερμανίας, ώθησαν το αμερικανικό δολάριο χαμηλότερα έναντι των κύριων νομισμάτων, ανεβάζοντας υψηλότερα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου όπως το Βitcoin και οι μετοχές.

Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα ανά αγοραία αξία εκτινάχθηκε ακόμα και 4% σε σχεδόν 24.000 δολάρια πριν υποχωρήσει ελαφρώς στα 23.700 δολάρια περίπου. Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί την αξία του δολαρίου έναντι των άλλων μεγάλων νομισμάτων, υποχώρησε 0,5% στις 104,36 μονάδες.

Το «άλμα» του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος νωρίς την Τετάρτη είναι συνεπές με την πρόσφατη τάση των ασιατικών ροών που οδηγούν την ισχύ της αγοράς.

«Μετά το κατώτατο όριο για το Bitcoin τον Νοέμβριο, έχει πλέον μια υγιή και σταθερή ανοδική τάση κατά τις ώρες της Ασίας, χωρίς αξιοσημείωτες καθοδικές ημέρες», δήλωσε ο Vetle Lunde, αναλυτής της K33 Research.

Η αφήγηση στην αγορά είναι ότι οι πρόσφατες ενέσεις ρευστότητας από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αντισταθμίζουν τη συνεχιζόμενη σύσφιξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Αναλυτές επισημαίνουν, λοιπόν, ότι το μέλλον της αγοράς κρυπτογράφησης εξαρτάται πλέον από τις εξελίξεις στην Ανατολή.

«Η ρευστότητα συνεχίζει να αντισταθμίζει τη σύσφιξη των επιτοκίων, προερχόμενη κυρίως από την Ανατολή. Η Κίνα συνεχίζει να αντλεί μετρητά για να διατηρήσει επαρκή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και να πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη μετά το τέλος της πολιτικής μηδενικού covid», εξηγεί ο David Brickell, διευθυντής των θεσμικών πωλήσεων στο δίκτυο κρυπτονομισμάτων Paradigm.

Το Χονγκ Κονγκ έδειξε να αγκαλιάζει πρόσφατα τα κρυπτονομίσματα, δημιουργώντας εικασίες ότι τελικά η Κίνα θα χαλαρώσει τους περιορισμούς. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Μελλοντικής Εκπλήρωσης (SFC) του νησιωτικού έθνους δημοσίευσε μια δήλωση τον περασμένο μήνα, ανακοινώνοντας μια διαβούλευση σχετικά με τις προτεινόμενες απαιτήσεις για τους χειριστές εικονικών πλατφορμών διαπραγμάτευσης περιουσιακών στοιχείων.

«Με το Χονγκ Κονγκ να θεωρείται ως δοκιμαστικό έδαφος για την ηπειρωτική χώρα, η πιθανότητα τα τεράστια ποσά του λιανικού πλούτου να εισρεύσουν στα κρυπτονομίσματα θα διατηρήσει ένα θετικό κλίμα που θα αντισταθμίσει το πιο συγκρατημένο κλίμα που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ», σημείωσε ο Brickell.

Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το αποφασιστικό βήμα για την επισφράγιση της ανοδικής πορείας του Βitcoin θα είναι όταν περάσει ξανά τα 25.000 δολάρια και διατηρηθεί εκεί.

Η κεφαλαιοποίηση του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος έχει ανέβει στα 460 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η υπεροχή του έναντι των altcoins είναι στο 42,4%.

Η ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων πρόσθεσε σε μια μέρα 20 δισεκατομμύρια δολάρια και η κεφαλαιοποίησή της βρίσκεται λίγο κάτω από το 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το Bitcoin ενισχύεται 1,15% στα 23.729,73 δολάρια, ενώ το Ethereum κερδίζει 1,01% στα 1.653,11 δολάρια.

Όσον αφορά άλλα γνωστά κρυπτονομίσματα, το Solana ανεβαίνει 1,49% στα 22,71 δολάρια, ενώ το Cardano καταγράφει πτώση 0,31% στο 0,36276800 δολάριο.

Το Polkadot ενισχύεται 0,60% στα 6,54 δολάρια, το Dogecoin κερδίζει 0,10% στο 0,08192984 δολάριο και το Shiba Inu καταγράφει απώλειες 0,50% στο 0,00001237 δολάριο.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

Bitcoinκρυπτονόμισμακρυπτονομίσματαethereum
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα