Η εξάντληση των ιχθυαποθεμάτων «κόστισε» $83 δισεκατομμύρια!

Οι αλιευτικές επιδοτήσεις συμβάλλουν στην εξάντληση των ιχθυαποθεμάτων παγκοσμίως, με προφανείς κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια, συμπεραίνει Ενημερωτικό Εγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε σε επιλεγμένους παραλήπτες!

Στο Έγγραφο αναφέρεται ότι, αντιπροσωπεύοντας το 17 % της παγκόσμιας μέσης κατά κεφαλήν πρόσληψης ζωικής πρωτεΐνης, τα αλιευτικά προϊόντα υποστηρίζουν τα προς το ζην πολλών ανθρώπων και συμβάλλουν σημαντικά στην επισιτιστική ασφάλεια.

Ωστόσο, τονίζεται, περισσότερο από

το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων αλιεύεται σε βιολογικά μη βιώσιμα επίπεδα. Οι οικονομικές απώλειες από την εξάντληση των ιχθυαποθεμάτων υπολογίζονται σε 83 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Εκτιμάται, βέβαια, ότι η μείωση της αλιευτικής ικανότητας και της αλιευτικής προσπάθειας θα βοηθούσε τα αποθέματα να ανακάμψουν, ωστόσο πολλές κυβερνήσεις αλιευτικών χωρών συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον τομέα με επιβλαβείς επιδοτήσεις αλιείας.

Τέτοιες επιδοτήσεις, οι οποίες αυξάνουν άμεσα την αλιευτική ικανότητα και μπορεί να οδηγήσουν σε υπεραλίευση, εκτιμάται ότι ανέρχονταν σε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2018.

Παράλληλα διευκρινίζεται ότι, οι επιδοτήσεις αλιείας διέπονται από τη συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για τις επιδοτήσεις και τα αντισταθμιστικά μέτρα από το 1995, αυτοί οι κανόνες επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της στρέβλωσης του εμπορίου παρά στις δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ως εκ τούτου, υπενθυμίζεται, νέοι κανόνες για τις επιδοτήσεις αλιείας αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο ΠΟΕ από το 2001.

Η διαπραγματευτική εντολή ξαναγράφτηκε το 2005 με στόχο την κατάργηση των επιδοτήσεων που συμβάλλουν στην πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα και την υπεραλίευση.

Οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν το 2011, αλλά αναζωπυρώθηκαν χάρη στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ του 2015, με τους οποίους οι κυβερνητικοί ηγέτες δεσμεύτηκαν να απαγορεύσουν τις επιβλαβείς επιδοτήσεις της αλιείας.

Ο ΠΟΕ κατέληξε σε συμφωνία για τις επιδοτήσεις αλιείας στη 12η υπουργική του διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου 2022.

Το κείμενο περιλαμβάνει απαγόρευση επιδοτήσεων για τρεις τύπους αλιείας: αλιεία που ασκούν παράνομη, λαθραία ή άναρχη αλιεία (ΠΛΑ), αλιεία που στοχεύουν υπεραλιευμένα αποθέματα, και την αλιεία στην «ανεξέλεγκτη» ανοιχτή θάλασσα (δηλαδή σε διεθνή ύδατα όπου η αλιεία δεν διαχειρίζεται ακόμη διακυβερνητικός οργανισμός).

Περαιτέρω περιορισμοί στις επιδοτήσεις ενίσχυσης της παραγωγικής ικανότητας δεν συμπεριλήφθηκαν στο τελικό κείμενο, καθώς τα μέλη του ΠΟΕ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σχετικά με τις σχετικές εξαιρέσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

ΗΠΑΙΣΧΥΑΠΟΘΕΜΑΤΑδολάριαεξάντληση αποθεμάτων
Keywords
Τυχαία Θέματα
Η εξάντληση των ιχθυαποθεμάτων «κόστισε» $83 δισεκατομμύρια!,