Η ενεργειακή κρίση πλήττει και τη Eurovision-Εκτός και η Βουλγαρία

Οι τιμές της ενέργειας έχουν προκαλέσει μεγάλο… πονοκέφαλο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πλήττοντας νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αλλά και τη… Eurovision, καθώς πλέον οι χώρες που δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό τραγουδιού λόγω του ενεργειακού κόστους ανέρχονται στις τρεις.

Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία έγινε η τελευταία χώρα που δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί στο υψηλό ενεργειακό κόστος και αποχώρησε από τον διαγωνισμό που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάιο στο Λίβερπουλ, αντί της

Ουκρανίας που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό – και το δικαίωμα να διεξάγει τη διοργάνωση – αλλά δεν δύναται λόγω της εμπόλεμης κατάστασης.

Ήδη Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο είχαν επιβεβαιώσει ότι δεν θα λάβουν μέρος το 2023 λόγω του αυξημένου κόστους συμμετοχής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC News, οι συμμετέχουσες χώρες κλήθηκαν να πληρώσουν περισσότερα προκειμένου να αναπληρώσουν τα χρήματα που χάθηκαν μετά την απαγόρευση της συμμετοχής της Ρωσίας.

Η EBU - που διοργανώνει τον διαγωνισμό - έχει πλέον επιβεβαιώσει τη λίστα των 37 συμμετεχόντων για τον διαγωνισμό του 2023.

Ακριβό το… σπορ

Το πόσα πληρώνει κάθε συμμετέχων ραδιοτηλεοπτικός φορέας για να συμμετάσχει δεν δημοσιοποιείται, αλλά το συνολικό κόστος μεταξύ όλων των συμμετεχόντων συνήθως ανέρχεται σε περίπου 5 εκατομμύρια λίρες, με τον οικοδεσπότη να πληρώνει ένα επιπλέον ποσό.

Η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο δεν είχαν καταφέρει να περάσουν στον τελικό μέσω των ημιτελικών στην τελευταία διοργάνωση.

Το BBC αναμένεται να δαπανήσει μεταξύ 8 και 17 εκατομμυρίων λιρών για να διοργανώσει την εκδήλωση τον ερχόμενο Μάιο.

Το Λίβερπουλ επιλέχθηκε ως η πόλη υποδοχής εν μέρει λόγω της «πολιτιστικής προσφοράς που βάζει την Ουκρανία στην καρδιά» της εκδήλωσης του επόμενου έτους, ανέφερε το BBC.

Η Ρωσία ήταν ένας σημαντικός οικονομικός συνεισφέρων στην παραγωγή, αλλά αποβλήθηκε από τον διαγωνισμό μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι διοργανωτές είπαν στο BBC News: «Η EBU έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το κόστος συμμετοχής στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision όσο το δυνατόν πιο προσιτό.

Κάθε συμμετέχων ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός πληρώνει ένα τέλος το οποίο υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των χωρών που διαγωνίζονται στη διοργάνωση εκείνης της χρονιάς και τη συνολική συνεισφορά τους στη συμμετοχή στην EBU.

Τα ετήσια συνδρομητικά τέλη και το κόστος εγγραφής υπολογίζονται σύμφωνα με παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη το σχετικό μέγεθος και την οικονομική κατάσταση του μέλους».

Eurovisionενεργειακή κρίσηΡωσίαΒΟΥΛΓΑΡΙΑΜαυροβούνιοΒόρεια ΜακεδονίαBBCΟυκρανίαΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα