Η εικόνα της πασχαλινής αγοράς- Ο «γρίφος» των ενδιάμεσων εκπτώσεων

«Μουδιασμένη» ήταν η κίνηση στο εγχώριο λιανεμπόριο τις ημέρες των εορτών, με τους καταναλωτές να είναι φειδωλοί στις αγορές τους, καθώς η ακρίβεια έβαλε «φρένο» στην... κυκλοφορία του χρήματος. Παράγοντες του εμπορικού κλάδου τονίζουν πως οι καταναλωτές αρκέστηκαν στο να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα και προτίμησαν να διαθέσουν το δώρο Πάσχα στις πάγιες υποχρεώσεις τους.

Ενδεικτικές της νωθρής εικόνας που επικράτησε είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

(ΕΕΑ), Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως «η αυξημένη κίνηση δεν αποτυπώθηκε και στον τζίρο των καταστημάτων εξαιτίας της ακρίβειας». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Όσο τα χρήματα των εργαζομένων εξαντλούνται στο σούπερ μάρκετ και στους λογαριασμούς ενέργειας, δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα για τα υπόλοιπα». Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι «μπορεί φέτος η έξοδος των εκδρομέων να ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του 2019, ωστόσο η κατανάλωση ήταν μικρότερη συγκριτικά με το 2019, ενώ εκτίμησε, ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί και στο επίπεδο του τουρισμού φέτος».

«Σανίδα» σωτηρίας οι ενδιάμεσες εκπτώσεις;

Καθώς οι προσδοκίες για το Πάσχα δεν επιβεβαιώθηκαν, οι έμποροι στρέφουν πλέον την προσοχή τους στις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις. Πρόκειται για έναν θεσμό τον οποίο θέλουν να καταργήσουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση ενδέχεται να δώσει «ανάσα» ρευστότητας.

Οι φετινές ενδιάμεσες εκπτώσεις ξεκινούν σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την Τρίτη 3 Μαΐου και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και τις 15 Μαΐου 2022. Επισημαίνεται ότι στη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης. Επίσης, όσοι καταστηματάρχες το επιθυμούν, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν την Κυριακή 8 Μαΐου με προτεινόμενο ωράριο από 11.00 π.μ. με 18.00 μ.μ.

Εμπόριο - Τουρισμός «βίοι αντίθετοι»

Παρ’ όλο που τα μεγάλα αστικά κέντρα άδειασαν τις ημέρες των εορτών, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι έκαναν Πάσχα στο χωριό, οι τουρίστες… φώναξαν δυνατά «παρών». Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Αθήνα «πλημμύρισε» φέτος με τουρίστες νωρίτερα από ποτέ, ενώ τις επόμενες ημέρες η χώρα μας αναμένεται να υποδεχθεί τουλάχιστον μισό εκατομμύριο τουρίστες. Ειδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, αναμένονται περίπου 500.000 τουρίστες από Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, αλλά και Κύπρο.

«Οι πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς κυμάνθηκαν πάνω από το 85%… Παρά τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, έγινε μάχη για τα αεροπορικά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, το σύνολο της οικονομίας που σχετίζεται με τον τουρισμό είναι ευχαριστημένοι» δήλωσε στο OPEN ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Σε αυτό το πλαίσιο, παράγοντες του εμπορικού κλάδου αναφέρουν ότι περιμένουν πλέον μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από το τουριστικό «κύμα», που θα φτάσει στη χώρα μας τον Μάιο, παρά από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις. Κι αυτό διότι οι καταναλωτές διέθεσαν τα περισσότερα χρήματα για τα ψώνια τους κατά την εορταστική περίοδο και δύσκολα θα επισκεφθούν ξανά τα καταστήματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Αριστοτέλης Παππάς

τζίροςΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΠάσχαΕνδιάμεσες εκπτώσειςκαταναλωτες
Keywords
Τυχαία Θέματα