Η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου θετική για την αγορά δεξαμενόπλοιων

Η ναυλαγορά δεξαμενόπλοιων χρειάζεται κάθε καλό νέο που μπορεί να λάβει αυτές τις μέρες και η επικείμενη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου από την Αμερική φαίνεται να είναι καθαρά πλεονέκτημα γι 'αυτήν, ακόμη και αν όχι στον βαθμό που απαιτείται για να αυξήσει σημαντικά τους ναύλους. Στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεσή της, ο ναυλομεσιτικός οίκος Gibson τόνισε τις έντονες προσπάθειες από όλες τις κυβερνήσεις στον κόσμο να απογαλακτιστούν από το

ρωσικό πετρέλαιο, καθώς οι προσπάθειες κυρώσεων εντείνονται κατά της Ρωσίας ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζονται την πολιτική ζημιά που προκαλείται από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων.

Την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το εκλογικό του σώμα και να υποστηρίξει τους Ευρωπαίους συμμάχους του, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα απελευθερώσουν 180 εκατομμύρια βαρέλια αργού από το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου (SPR), μαζί με περαιτέρω απελευθερώσεις από άλλα κράτη μέλη του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (επιπλέον 60 εκατομμύρια βαρέλια) σε περίοδο 6 μηνών.

Επιπλέον βαρέλια πετρελαίου θα αρχίσουν να εισέρχονται στην αγορά από τον Μάιο, με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ να ζητά προσφορές έως τις 12 Απριλίου με συμβόλαια που θα ανατεθούν στις 21 Απριλίου.

Με τα τελευταία νέα για την αύξηση της προσφοράς του πετρελαίου, οι τιμές μειώθηκαν κατά 4 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, με το αργό Brent να διακυμαίνεται κάτω από τα 100 δολάρια. Το αργό Brent για παράδοση Ιουνίου υποχώρησε 4,29 δολάρια ή 4,2%, στα 98,49 δολάρια το βαρέλι έως τις 13:41 GMT. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate έχασε 4,33 δολάρια ή 4,4% στα 93,93 δολάρια.

Η Bank of America διατήρησε την πρόβλεψή της για την τιμή του αργού πετρελαίου Brent στα 102 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο για το 2022-23. Η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για το Brent Ιουνίου κατά 10 δολάρια στα 115 δολάρια το βαρέλι.

Το βασικό ερώτημα είναι αν η απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου είναι θετικό ή αρνητικό για τη ναυλαγορά των δεξαμενοπλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου. Βασικό ερώτημα είναι επίσης τι αντίκτυπο θα έχει η απελευθέρωση στις εξαγωγές. Οι ροές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθούν, ιδιαίτερα καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να υποκαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο, αν και ο βαθμός του είναι αβέβαιος.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, θεωρείται ότι θα χρειαστεί κάποια ανανέωση της αύξησης των στρατηγικών αποθεμάτων, ακόμη και αν όχι στον βαθμό που είχε ανακοινωθεί πριν. Υπάρχει επίσης το ζήτημα των 60 εκατομμυρίων βαρελιών που προέρχονται από άλλα μέλη του ΔΟΕ. Η Ιαπωνία και η Κορέα αντιπροσωπεύουν το 37% της απελευθέρωσης, γεγονός που καθιστά πολύ πιθανό ότι αυτά τα βαρέλια θα ανταγωνιστούν τις εισαγωγές και θα προσφέρουν μικρή υποστήριξη στη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων. Τελικά, σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι όγκοι των ΗΠΑ είναι μικροί, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1% της παγκόσμιας προσφοράς κατά την περίοδο της απελευθέρωσης. Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι κατά την περίοδο των 6 μηνών διαφαίνεται ότι θα είναι τα δεξαμενόπλοια που φορτώνουν στον Κόλπο των ΗΠΑ, αν και το μακροπρόθεσμο ή παγκόσμιο όφελος είναι πιθανό να είναι οριακό.

Μαρία Μπερτζελέτου

δεξαμενόπλοιααποθέματα
Keywords
Τυχαία Θέματα