Αλλαγές στην πληρωμή του τέλους ακίνητης περιουσίας-Τι προβλέπει η τροπολογία

Τροποποιήσεις στη ρύθμιση σχετικά με την πληρωμή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) κατά τη διαδικασία μεταβίβασης της κυριότητας ακινήτων επέρχονται με νέα τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά».

Στους οικείους δήμους και όχι στους συμβολαιογράφους θα καταθέτουν το πόσο της εγγύησης όσοι θέλουν να λάβουν Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.). Επίσης η υποχρέωση υποβολής ανήκει στον μεταβιβάζοντα και όχι στον συμβολαιογράφο.

Ειδικότερα, προβλέπεται

ότι:

- η εναλλακτική δυνατότητα του μεταβιβάζοντος ή του αποκτώντος για καταβολή εγγύησης μέχρι την εκκαθάριση της οφειλής από Τ.Α.Π., εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το αν υφίσταται αδυναμία έκδοσης της σχετικής βεβαίωσης,

- οι υπόχρεοι καταβάλλουν το ποσό (εγγύηση) στον οικείο δήμο (και όχι στον συμβολαιογράφο),

- το καταβαλλόμενο ποσό, σε περίπτωση πώλησης ακινήτου, αντιστοιχεί σε ποσοστό τρία τοις χιλίοις (3%ο) επί του τιμήματος,

- η υποχρέωση υποβολής των απαιτούμενων στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του οικείου δήμου ανήκει στον μεταβιβάζοντα (και όχι στον συμβολαιογράφο),

- καταργείται η δυνατότητα παρακράτησης του οφειλόμενου ποσού που προκύπτει κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, εισάγονται ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα:

α. Επεκτείνεται η εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων περί παροχής υπηρεσιών στα πλαίσια του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και για το προσωπικό που, κατά την έναρξη ισχύος των προτεινομένων διατάξεων, παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Κοινωνική Μέριμνα I» και «Κοινωνική Μέριμνα II», με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Η μισθολογική δαπάνη του ως άνω προσωπικού καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και αποδίδεται στους οικείους δήμους.

β. Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης, από τη λήξη της για χρονικό διάστημα έως 12 μηνών, της χρονικής διάρκειας των συμβάσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των υπαλλήλων κλάδων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), που προσελήφθησαν για την εκτέλεση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και των έργων αποκατάστασης υποδομών, για την αντιμετώπιση των αναγκών, που προέκυψαν μετά τις πυρκαγιές του έτους 2021, σε φορείς, που εδρεύουν εντός των διοικητικών ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ο συνολικός χρόνος διάρκειας των εν λόγω συμβάσεων, περιλαμβανομένων των παρατάσεών τους, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ανώτατο χρονικό διάστημα των 24 μηνών.

τέλος ακίνητης περιουσίαςμεταβίβαση ακινήτωντροπολογίανομοσχέδιο
Keywords
Τυχαία Θέματα