"Ή ακυρώνεις το δημοψήφισμα ή φεύγεις". Τελεσίγραφο Βενιζέλου και υπουργών στον Παπανδρέου

Η "εκδίωξη" Παπανδρέου απο την θέση του Πρωθυπουργού, είναι μια πολύ πιθανή εξέλιξη πλέον. Αύριο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος καθώς και πολλοί υπουργοί δήλωσαν ξεκάθαρα μετά το χθεσινό χαστούκι
στις Κάνες, οτι διαφωνούν με το δημοψήφισμα. Ο κ. Παπανδρέου έχει δυο επιλογές: Να μην προχωρήσει σε δημοψήφισμα και να παραμείνει στη θέση του Πρωθυπουργού ή να επιμείνει και να πέσει.
Αν κρίνουμε απο το ύφος του χθές το βράδυ μετά τη σύσκεψη με Μέρκελ και Σαρκοζί, ο ίδιος είναι έτοιμος να αποχωρήσει. Είναι κουρασμένος, ηττημένος και έχει εναντίον του τους ξένους ηγέτες, τον ελληνικό πολιτικό κόσμο και μεγάλο μέρος του λαού. Το τι θα κάνει θα το μάθουμε αύριο, ίσως και σήμερα. Το ζήτημα είναι οτι απότι φαίνεται δρομολογούνται στο ΠΑΣΟΚ διαδικασίες για να αντικατασταθεί χωρίς εκλογές. Αν ο κ. Βενιζέλος καταφέρει να συνεννοηθεί με τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ, ή την κυρία Μπακογιάννη, μπορεί εφόσον έχει παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου να πάρει εκείνος ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Πράγμα το οποίο πολλοί θεωρούν ώς τη μόνη λύση. Τουλάχιστον αυτό κραυγάζουν στις τηλεοράσεις ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί.
Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον η νέα κυβέρνηση δεσμευθεί οτι θα εφαρμόσει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, μπορούμε να περιμένουμε την εκταμίευση της 6ης δόσης ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις τα Χριστούγεννα.Το πιθανότερο λοιπόν είναι η Βουλή να κινηθεί στη γραμμή της κυρίας Βάσως Παπανδρέου και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη με την οποία συμφωνούν και πάρα πολλοί άλλοι υπουργοί αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης για κυβέρνηση συνεργασίας.
Αν δεν συμφωνήσουν τα πολιτικά κόμματα μεταξύ τους, τότε θα πάμε σε εκλογές και αν η ΝΔ δεν εκλεγεί με αυτοδυναμία, ενδέχεται να ξαναπάμε σε εκλογές - σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Σαμαράς ο οποίος θέτει ώς προυπόθεση την αυτοδυναμία για την ύπαρξη κυβέρνησης.
Αν ο κ. Παπανδρέου δεχθεί να μη γίνει δημοψήφισμα ενδέχεται να πάρει μια ψήφο εμπιστοσύνης, παρόλο που ουδείς στο κόμμα του θα τον εμπιστεύεται. Σε αυτή την περίπτωση η 6η δόση θα εκταμιευθεί, αλλά η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται καθώς οι υπουργοί δεν θα εφαρμόζουν τα μέτρα και οι λαικές αντιδράσεις θα ενισχύονται.
Η μόνη περίπτωση να ηρεμήσουν τα πράγματα και να προχωρήσει η συμφωνία είναι να βρεθεί μια κοινή γραμμή πλεύσης μεταξύ των κομμάτων, να σταματήσουν οι κραυγές και οι καθολικές αρνήσεις και να εφαρμοστεί η Συμφωνία.

Μη γελοιόμαστε. οι Ευρωπαίοι δεν μας είπαν τι να κάνουμε για να μειώσουμε το έλλειμμα, μας είπαν απλώς να μειώσουμε το έλλειμμα. Αν συμφωνήσουν λοιπόν τα κόμματα μεταξύ τους, μπορούμε να μειώσουμε το έλλειμμα με πολύ μικρότερο κόστος απο αυτό το οποίο ήδη έχουμε πληρώσει.
Με ποιό δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, με ποιό αποτελεσματική περιοκπή των δημοσίων δαπανών, με λιγότερο κοινωνικό βάρος.
και αυτή θα είναι η ιδανική εκδοχή.

Γρηγόρης Νικολόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα