Η Goldman Sachs «απογειώνει» το Χρηματιστήριο και προτιμά τις τράπεζες

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δίνει η Goldman Sachs, με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο να προβαίνει σε εκ νέου αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τη Λεωφόρο Αθηνών.

Ειδικότερα, αυξάνει πλέον την τιμή-στόχο για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. στις 1.375 μονάδες, έναντι των 1.200 μονάδων που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Στις 1.278 μονάδες είναι η τρέχουσα αποτίμηση και το περιθώριο ανόδου (upside) από

τα τρέχοντα επίπεδα είναι περίπου 7% στους επόμενους δώδεκα μήνες. Η προσδοκώμενη απόδοση του Γενικού Δείκτη είναι 15% σε τιμές δολαρίου έναντι 13% που ισχύει στις αναδυόμενες αγορές. Το γεγονός αυτό τοποθετεί την εγχώρια αγορά μετοχών στις top αγορές σε όρους ανοδικού περιθωρίου και η αποτίμηση του εγχώριου δείκτη σε σχέση με τις αναδυόμενες τονίζει αυτή την θετική εικόνα.

«Η Ελλάδα παρουσιάζει κινδύνους, ως περιφερειακή αγορά που είναι, αλλά οι μετοχές της είναι φθηνές. Σε αντίθεση με την Αίγυπτο, οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να εμφανίζονται αρκετά φθηνές, ιδίως σε σχέση με τα τοπικά επιτόκια και υπάρχει μια αρκετά σταθερή, γραμμική, σχέση μεταξύ των αποτίμησης των ελληνικών μετοχών και των εγχώριων επιτοκίων, δεδομένης της εξαιρετικά ευμετάβλητης φύσης των ελληνικών μετοχών κατά την τελευταία δεκαετία, όπου η αποτίμηση είναι πιο σταθερή σε μακροπρόθεσμες προσδοκίες», αναφέρει η Goldman Sachs.

Σύμφωνα με την ομάδα επενδυτικής στρατηγικής στις αναδυόμενες αγορές της Goldman Sachs, ο δείκτης αποτίμησης P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στις 8,8 φορές και σε όρους P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) σε 1,1 φορές, στοιχεία που κατατάσσουν την εγχώρια αγορά στις πλέον ελκυστικά αποτιμημένες. Η ελκυστική αποτίμηση ενισχύεται αν ληφθούν υπόψη τα κέρδη ανά μετοχή (ΕΡS). Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως θα ενισχυθούν κατά 8% τους επόμενους 12 μήνες, ενώ η εκτίμηση των αναλυτών για το 2024 τοποθετεί την αντίστοιχη άνοδο σε μόλις 2%. Η εκτίμηση που είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των αγορών για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι η μερισματική απόδοση στο 4%, καθώς η μέση μερισματική απόδοση για τις αναδυόμενες αγορές είναι στο 3%.

Για την έκθεση μάλιστα στην ελληνική αγορά προτιμά τις τραπεζικές μετοχές στους επόμενους 12 μήνες. Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος διατηρεί την προτίμησή του για τις τράπεζες της περιοχής ΜΕΝΑ – Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, (Κατάρ και Σαουδική Αραβία), της Χιλής, της Κολομβίας, της Ταϊλάνδης και της Ελλάδας. Όπως είχε σημειώσει άλλωστε, οι τράπεζες σε αυτές τις περιοχές είναι άκρως ελκυστικές από μακροοικονομική άποψη και γι’ αυτό είχε συστήσει στους επενδυτές να ανοίξουν long θέσεις ως προς αυτές έναντι του ευρύτερου κλάδου των καταναλωτικών αγαθών στις αναδυόμενες αγορές.

Goldman SachsΕκτιμήσειςΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣΧρηματιστήριο ΑθηνώναναβάθμισηΓενικός Δείκτηςτραπεζικές μετοχέςαναδυόμενες αγορέςTOP ΑΓΟΡΕΣ
Keywords
Αναζητήσεις
i-goldman-sachs-apogeionei-to-chrimatistirio-kai-protima-tis-trapezes.htm
Τυχαία Θέματα