«Γλυκοκοιτάζει» το Netflix η Microsoft: Ετοιμάζεται να το εξαγοράσει

Νέα εξαγορά «βόμβα» ετοιμάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, μετά την Activision Blizzard. Σύμφωνα το Reuters, ο CEO του τεχνολογικού κολοσσού έχει ως στόχο να εξαγοράσει το Netflix

μέσα στο 2023.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εξαγορά του Netflix θα είχε στρατηγικό νόημα και πιθανώς θα ήταν πιο εύκολο να πουληθεί στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες. Οι δύο εταιρείες είναι ήδη στενά συνδεδεμένες. Το Netflix επέλεξε τη Microsoft ως διαφημιστικό συνεργάτη για μια νέα συνδρομητική υπηρεσία που υποστηρίζεται από διαφημίσεις. Ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, συμμετέχει επίσης στο διοικητικό συμβούλιο του Netflix. Ένας από τους λόγους που μια τέτοια συμφωνία είναι πιθανό να ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο, είναι η επιθυμία της Microsoft να προσφέρει μια υπηρεσία streaming videogames σε διαφορετικές συσκευές.

Από την άλλη, το Netflix έχει τα δικά του μεγάλα σχέδια στον τομέα των videogames. Το 2022, η εταιρεία υπό τη συνδιοίκηση του Reed Hastings εξαγόρασε τη Spry Fox, το έκτο εσωτερικό στούντιο της. Η ένταξη στην αυτοκρατορία της Microsoft θα ενίσχυε αυτές τις φιλοδοξίες. Άλλωστε σύμφωνα με το Reuters, «δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα εμπορικό πακέτο που περιλαμβάνει streaming τηλεοπτικών σειρών, ταινιών και videogames μαζί».

Με χρηματιστηριακή αξία 13 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Netflix στις αρχές Δεκεμβρίου (1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια), η Microsoft μπορεί να «σηκώσει» οικονομικά το Netflix. Ένα πρόσθετο τίμημα κατά 30% στην πιθανή πρόταση εξαγοράς, θα αποτιμούσε το Netflix σε σχεδόν 190 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, θα ήταν δύσκολο να υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση κόστους στη συνέχεια. Και μετά τη φορολόγηση των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων λειτουργικών κερδών που προβλέπουν οι αναλυτές για το Netflix το 2024, η τεκμαρτή απόδοση της επένδυσης θα ήταν μόνο το μισό του 8% του μέσου σταθμικού κόστους κεφαλαίου της, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morningstar.

Το Reuters σημειώνει ότι «ο Nadella έχει αψηφήσει και στο παρελθόν μια τέτοια οικονομική λογική. Και αν μη τι άλλο, έχει αποδείξει ότι είναι τολμηρός διαπραγματευτής». Γι’ αυτό και συμπεραίνει ότι «σε αυτή τη βάση, είναι εύκολο να πιστέψει κανείς ότι η Microsoft θα βάλει στο στόχαστρο της το Netflix».

NetflixMICROSOFT CORPActivision BlizzardvideogamesBrad SmithSATYA NADELLA
Keywords
Τυχαία Θέματα