ΕΕ: Ξεκινά να φορολογεί τις ναυτιλιακές εκπομπές ρύπων το 2024

Στον τελευταίο γύρο συνομιλιών, το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε μια προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με νομοθετικές προτάσεις του πακέτου «Fit for 55» που στοχεύουν στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών και την αντιμετώπιση των κοινωνικών τους επιπτώσεων.

Το πακέτο «Fit for 55» έχει ως στόχο να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 και να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα το 2050.

Το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (EU ETS) είναι μια αγορά άνθρακα που βασίζεται σε ένα σύστημα

ανώτατων ορίων και εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών για βιομηχανίες έντασης ενέργειας και τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι το κύριο εργαλείο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των μειώσεων των εκπομπών, καλύπτοντας περίπου το 40% των συνολικών εκπομπών CO2 της ΕΕ.

Για πρώτη φορά, τα δύο θεσμικά όργανα συμφώνησαν να συμπεριλάβουν τις εκπομπές από τη θαλάσσια ναυτιλία στο πεδίο εφαρμογής του EU ETS. Συμφώνησαν σε μια σταδιακή εισαγωγή υποχρεώσεων για τις ναυτιλιακές εταιρείες να παραδίδουν δικαιώματα: 40% για επαληθευμένες εκπομπές από το 2024, 70% για το 2025 και 100% για το 2026.

«Η συμφωνία για το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ και το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα είναι μια νίκη για το κλίμα και την ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα. Αυτό θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους στους κύριους τομείς της οικονομίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την αποτελεσματική υποστήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην κλιματική μετάβαση. Μπορούμε τώρα να πούμε με ασφάλεια ότι η ΕΕ έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της με φιλόδοξη νομοθεσία και αυτό μας βάζει στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως», δήλωσε ο Marian Jurečka , υπουργός Περιβάλλοντος της Τσεχίας.

«Πρόκειται για μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή συμφωνία για το κλίμα! Οι βιομηχανίες μας θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 62% έως το 2030 σε σύγκριση με 43% πριν από αυτή τη συμφωνία. Σχεδόν 50 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη της καινοτομίας και την επιτάχυνση της απαλλαγής από τον άνθρακα των βιομηχανιών, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Pascal Canfin (L'Europe Ensemble, Γαλλία ).

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝΝΑΥΤΙΛΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα