Γερμανία: Σταθερός στα… υψηλά ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Ο πληθωρισμός της Γερμανίας σε ετήσια βάση σταθεροποιήθηκε τον Φεβρουάριο, αλλά παρέμεινε υψηλός, με αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές διευρύνονται πέρα από τις πιο ασταθείς κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,7% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, μετρούμενες με εθνικά πρότυπα, σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας Destatis την Παρασκευή (10/3).

Η μέτρηση είναι σύμφωνη με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα,

επιβεβαιώνοντας ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο με τον ίδιο ρυθμό όπως τον Ιανουάριο, ρυθμός κοντά στα υψηλά πολλών δεκαετιών στα τέλη του 2022.

Τον Φεβρουάριο, οι τιμές της οικιακής ενέργειας και των καυσίμων κίνησης αυξήθηκαν 19,1% σε ετήσια βάση, υποχωρώντας από την άνοδο 23,1% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τροφίμων επιταχύνθηκε στο 21,8% από 20,2% έναν μήνα νωρίτερα, έδειξαν τα στοιχεία.

«Τα νοικοκυριά αισθάνθηκαν τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών των τροφίμων και τον Φεβρουάριο, καθώς αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο από τις τιμές της ενέργειας», δήλωσε η πρόεδρος της Destatis Ρουθ Μπραντ.

Ο βασικός πληθωρισμός της Γερμανίας -το ποσοστό που εξαιρεί τις πιο ασταθείς κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας- επιταχύνθηκε στο 5,7% τον Φεβρουάριο από 5,6% τον Ιανουάριο.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 9,3% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, μετρούμενες με τα εναρμονισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα επίσης με την προκαταρκτική εκτίμηση. Αυτό σηματοδοτεί άνοδο σε σχέση με το 9,2% σε ετήσια βάση που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.

Γερμανίαπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα