Γερμανία: Παραμένουν επιφυλακτικές οι τράπεζες στη χορήγηση δανείων

Έχει γίνει ελαφρώς ευκολότερο για τις γερμανικές εταιρείες να λάβουν νέα δάνεια. Τον Δεκέμβριο, το 25,6% των εταιρειών που βρίσκονταν σε τρέχουσες διαπραγματεύσεις για πιστώσεις ανέφεραν ότι οι τράπεζες ήταν συγκρατημένες, ενώ τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό αυτό ήταν 29,2%. «Ωστόσο, οι τράπεζες παραμένουν επιφυλακτικές όσον αφορά τη χορήγηση δανείων», αναφέρει

ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής των ερευνών του ifo.

«Οι δανειοδοτικές πρακτικές των τραπεζών αντανακλούν επίσης τα υψηλά βασικά επιτόκια και την αβεβαιότητα των επιχειρήσεων όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη», προσθέτει.

Η μείωση του δείκτη πιστωτικών περιορισμών του ifo οφείλεται κυρίως στους παρόχους υπηρεσιών (από 31,5% σε 25,7%) και στις κατασκευές (από 29,4% σε 19,9%), όπου επίσης μειώθηκαν.

Στη μεταποίηση, ο δείκτης μειώθηκε κατά λίγο λιγότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 25,6%.

Στο λιανικό εμπόριο, το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο στο 28,2%. Για πολλούς λιανοπωλητές, η οικονομική κατάσταση παραμένει δύσκολη λόγω της απροθυμίας των πελατών να ξοδέψουν. Αυτό αντανακλάται και στις συνθήκες δανεισμού.

Ενώ στην αντίθετη μεριά βρίσκεται το χονδρεμπόριο, όπου το ποσοστό αυξήθηκε από 20,2% σε 26,9%.

Σύμφωνα με το Ifo Institute, είναι γενικά ευκολότερο για τις μεγαλύτερες εταιρείες να λάβουν δάνεια. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ο δείκτης πιστωτικών περιορισμών βρίσκεται στο 45,7%.

#ΤΡΑΠΕΖΕΣ #χορήγηση_δανείων #εταιρείες
Keywords
Αναζητήσεις
germania-paramenoun-epifylaktikes-oi-trapezes-sti-chorigisi-daneion.htm
Τυχαία Θέματα
Γερμανία, Παραμένουν,germania, paramenoun