Γεραπετρίτης-Bloomberg: Έτοιμη η Ελλάδα να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Στη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, εξειδικέυοντας τη συμβολή της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου στη Μέση Ανατολή, δηλώνει ότι η χώρα θα παρέχει κυρίως «ανθρωπιστική βοήθεια με τον εμπορικό της στόλο». Σε περίπτωση ανάγκης, όμως, τονίζει ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να αποστείλει βοήθεια και με στρατιωτικά

μέσα, όπως συνέβη τον Νοέμβριο με ένα C-130 που μετέφερε φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό στη Γάζα μέσω Αιγύπτου.

«Αναμένουμε εξελίξεις στο θέμα αυτό τις επόμενες ημέρες», τονίζει ο υπουργός, εκφράζοντας αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον ανθρωπιστικό διάδρομο και υπογραμμίζοντας τον δραστικό ρόλο που η Ελλάδα διαδραματίζει σε αυτό το πλαίσιο.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο τηλεγράφημα του διεθνούς οικονομικού πρακτορείου ειδήσεων επισημαίνεται ότι οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία τους, ιδίως μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολιάζει ότι έχουν αναπτύξει μεθόδους οργάνωσης των συζητήσεών τους έτσι ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις και οι κρίσεις.

Αναφερθείς στις συμφωνίες που υπεγράφησαν στην Αθήνα από την Ελλάδα και την Τουρκία σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η ενέργεια και η εκπαίδευση, ο υπουργός Εξωτερικών δίνει έμφαση στην ανάγκη εφαρμογής τους. Οι δύο χώρες «πρέπει να προχωρήσουν με αυτές αποδεικνύοντας στην πράξη ότι μπορούμε να ζούμε αρμονικά». Αξίζει να αναφερθεί, ότι στο δημοσίευμα του Bloomberg γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στην έντονα ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης, απέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και πλέον οι οικονομικοί της δείκτες "τρέχουν" με ταχύτερους ρυθμούς απ' ό,τι σε πολλές άλλες χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει πλέον να επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στην εξωτερική πολιτική. Το διεθνές κεφάλαιο που έχει προσελκύσει η Ελλάδα λόγω της καλής οικονομικής της κατάστασης είναι πολύ ισχυρό. Μας επιτρέπει συχνά να λειτουργούμε από θέση ισχύος, αλλά κυρίως να λειτουργούμε με αυτοπεποίθηση», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στο αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της για την επιστροφή τους.

«Έχουμε διεξάγει συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο και η συζήτηση συνεχίζεται», τονίζει ο κ. Γεραπετρίτης.

Παράλληλα, καθιστά σαφές ότι δεν έχει φτάσει ακόμη σε σημείο όπου μπορεί να διαπιστωθεί ότι το όραμα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

#Γεραπετρίτης #υπουργός_Εξωτερικών #ανθρωπιστική_βοήθεια #Γάζα #Ισραήλ #πόλεμος #Bloomberg #Γλυπτά_Παρθενώνα #ελληνοτουρκικές_σχέσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα