Φον ντερ Λάιεν: Βρίσκεται... απολογούμενη εξαιτίας του συζύγου της

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, που φιλοδοξεί να παραπέμψει την Ρωσία σε Ειδικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, εγκαλείται, από πλειάδα ευρωβουλευτών, για σύγκρουση συμφερόντων, εξαιτίας του συζύγου της.

Έξι ευρωβουλευτές της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας (Francesca Donato , Ivan Vilibor Sinčić , Sylvia Limmer , Marcel de Graaff , Christine Anderson , Virginie Joron), ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής της Ομάδας των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών Cristian

Terheş και η Ιταλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Rosa D'Amato, με διαφορετικές ερωτήσεις τους προς την Κομισιόν, εγκαλούν την πρόεδρο της Κομισιόν, για σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων εξαιτίας των δραστηριοτήτων του συζύγου της.

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα, ο σύζυγος της σημερινής Προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen είναι ο ιατρικός διευθυντής της Orgenesis Inc., μιας εταιρείας που συνεργάζεται με την Pfizer-Biontech και εμπλέκεται άμεσα στην ανάπτυξη γονιδιακών θεραπειών, ιδιαίτερα των εμβολίων αγγελιαφόρου ριβονουκλεϊκού οξέος (mRNA). Έχει επίσης συναλλαγές με κοινοπραξίες που συμμετείχαν και κέρδισαν διαγωνισμούς για κονδύλια ανάκτησης για έρευνα και ανάπτυξη σε τουλάχιστον δύο κράτη μέλη.

Σημειώνουν δε ότι, η Πρόεδρος της Κομισιόν έχει εξέχοντα ρόλο στη διαχείριση των σχέσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες και στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την έρευνα και την ανάπτυξη γονιδιακών θεραπειών.

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι, ο σύζυγός της αντλεί σημαντικό οικονομικό όφελος από τον τρόπο με τον οποίο η κορυφαία θέση της στην ΕΕ επηρεάζει την επιχείρησή του.

Δεδομένων των ανωτέρω, πώς σκοπεύει η Επιτροπή να επιλύσει αυτή τη σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων;

Η Ιταλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Rosa D'Amato συμπληρώνει ότι, ο Heiko von der Leyen, γιατρός και επιστημονικός διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Orgenesis, η οποία ειδικεύεται στις κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη εμβολίων RNA COVID, συμμετέχει στο ίδρυμα που ίδρυσε το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στις 8 Ιουνίου 2022 για τη διαχείριση της έρευνας στη γονιδιακή θεραπεία RNA και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Αυτό το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας μέσω των 320 εκατομμυρίων ευρώ που καταβλήθηκαν στο ιταλικό Υπουργείο Πανεπιστημίων.

Η Τακτική Συνέλευση των μελών του ιδρύματος, που ονομάζεται «Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης γονιδιακής θεραπείας και φαρμακευτικών προϊόντων με χρήση τεχνολογίας RNA», στην οποία εξελέγησαν οι εκπρόσωποι των διοικητικών οργάνων του, πραγματοποιήθηκε στην Πάντοβα στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Το ερευνητικό πρόγραμμα αναπτύσσεται γύρω από μια δομή που αποτελείται από έναν κόμβο - το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα - και από 49 φορείς που περιλαμβάνουν τα πανεπιστήμια της Σιένα, της Μόντενα, της Ρώμης και του Μιλάνου, το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, το Νοσοκομείο Bambin Gesù στο Ρώμη και τρεις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Ο Von der Leyen εκπροσωπεί την Orgenesis, η οποία είναι ένας από τους ιδρυτές του έργου και θα λαμβάνει 200.000 ευρώ σε συνεισφορές κάθε χρόνο.

Δεν θεωρεί η Κομισιόν, ότι υπάρχει πιθανή σύγκρουση συμφερόντων στην οποία εμπλέκεται η Πρόεδρος von der Leyen, που βρίσκεται ήδη υπό έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την αγορά εμβολίων για τον COVID-19, ρωτάει.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Ούρσουλα Φον Ντερ ΛάιενΚΟΜΙΣΙΟΝευρωβουλευτέςφαρμακευτικέςOrgenesisΓΟΝΙΔΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα