Ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή ακρίβεια: Κομβική για Ελλάδα και ΕΕ

Με τη χώρα να είναι εκτεθειμένη σε πολλούς δημοσιονομικούς κινδύνους, όπως κατέδειξε και η τελευταία έκθεση των θεσμών, η αναζήτηση και διασφάλιση Ευρωπαϊκής λύσης στο ζήτημα της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποκτά κομβική σημασία. Παράλληλα για την ίδια την ΕΕ, το να απλώσει ένα δίκτυ προστασίας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της πέρα από εθνικούς ανταγωνισμούς είναι θέμα που καθορίζει την ταυτότητά της και σηματοδοτεί τη μετέπειτα πορεία της.

Στο μεταξύ, την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των κρατών-μελών της Ε.Ε απέναντι σε ενδεχόμενες

αυξήσεις των τιμών ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Η αναφορά των συμπερασμάτων (παρ. 10) στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας, ώστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς.

«Είμαστε εδώ για να οικοδημήσουμε την άμυνά μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Έχω ζητήσει να περιληφθούν στα συμπεράσματα μια πρόβλεψη που θα εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο τη λήψη έκτατων μέτρωνυποστήριξης των κρατών-μελών απένταντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επανέρχεται η ελληνική πρόταση

Είναι ενδεικτικό ότι ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, που συμμετείχε χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση, που διοργάνωσαν η Ελληνική Παραγωγή και η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου σημείωσε ότι η Ελλάδα φέρνει και πάλι στο δημόσια συζήτηση την πρόταση για τη σύσταση ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου για την αντιμετώπιση από κοινού των επιπτώσεων στις τιμές.

Όπως σημείωσε οι πόροι του Ταμείου μπορεί να προέλθουν από αδιάθετα δικαιώματα ρύπων που διατηρεί «παγωμένα» ο ευρωπαϊκός μηχανισμός MSR ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, από δημοπρασίες μελλοντικών δικαιωμάτων.

Μάλιστα τόνισε ότι στο ταμείο αυτό θα μπορούσε να αποκτήσει μια “προίκα’ 100 δισ. ευρώ με την Ελλάδα να έχει μερίδιο στα 2,5 δισ. ευρώ . Έτσι, η χώρα μας θα μπορούσε να ενισχύσει τα “όπλα” της για την ανάσχεση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αναφερόμενος, δε, στη δημοσιονομική πτυχή του όλου ζητήματος, σημείωσε ότι ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ταμείο ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος των κρατών μελών, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει να αξιοποιεί τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων και τα υπερπλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ χωρίς να διακινδυνεύεται η ισορροπία της αγοράς.

Γιώργος Αλεξάκης ενεργειακή ακρίβειαΕΛΛΑΔΑΕΕταυτότητα
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα