Ευρωκοινοβούλιο: Ουσιαστική βοήθεια στα θύματα του trafficking!

Δώδεκα χρόνια μετά την Κοινοτική Οδηγία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και μετά τις προκλήσεις και τα κενά που διαπιστώθηκαν στην εφαρμογή της, οι επιτροπές για τα Δικαιώματα των Γυναικών και τις Πολιτικές Ελευθερίες του Ευρωκοινοβουλίου, ενέκριναν ένα σχέδιο θέσης, με αναθεωρημένους κανόνες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την παροχή βοήθειας στα θύματά της.

Εστιάζοντας στα δικαιώματα των θυμάτων, οι ευρωβουλευτές ζητούν, τα νέα εγκλήματα σε επίπεδο ΕΕ να περιλαμβάνουν αναγκαστικό γάμο, παράνομη

υιοθεσία και παρένθετη μητρότητα για αναπαραγωγική εκμετάλλευση, ευρύτερο πεδίο εφαρμογής του νόμου για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, ποινές για εταιρείες που καταδικάστηκαν για εμπορία και διασφάλιση ότι τα θύματα δεν διώκονται για εγκληματικές πράξεις που εξαναγκάστηκαν να διαπράξουν!

Με βάση το Σχέδιο που υιοθετήθηκε, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η οποία επηρεάζει τουλάχιστον 7.000 θύματα στην Ευρώπη κάθε χρόνο, νέες προτάσεις θα δώσουν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου της ΕΕ νέα εργαλεία για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων προσθέτοντας νέες κατηγορίες εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαστικών γάμων και της παράνομης υιοθεσίας, στο υπάρχον πλαίσιο της ΕΕ και βελτίωση της αναφοράς και των στατιστικών για τη δημιουργία καλύτερης κατανόησης των εγκλημάτων εμπορίας ανθρώπων.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές θέλουν να συμπεριλάβουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου την παρένθετη μητρότητα για σκοπούς αναπαραγωγικής εκμετάλλευσης και εκμετάλλευσης παιδιών σε ιδρύματα στέγασης.

Το σχέδιο θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναθεώρηση των κανόνων εγκρίθηκε την Πέμπτη από την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων και την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, με 69 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 0 αποχές.

Οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο εγκρίθηκαν με 86 ψήφους υπέρ, 0 κατά και 4 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν ορισμένες αλλαγές στην πρόταση της Επιτροπής για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη προστασία των θυμάτων.

Θέλουν:

- Να διασφαλίσει ότι τα θύματα εμπορίας ανθρώπων που χρειάζονται επίσης διεθνή προστασία, λαμβάνουν την κατάλληλη υποστήριξη και προστασία και ότι γίνεται σεβαστό το δικαίωμά τους στο άσυλο.

- Ποινικοποίηση της χρήσης υπηρεσιών που παρέχονται από θύμα αδικήματος που αφορά την εμπορία ανθρώπων·

- Επιβολή κυρώσεων για εταιρείες που έχουν καταδικαστεί για εμπορία ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού τους από τις διαδικασίες υποβολής προσφορών και από την επιστροφή των εξόδων για κρατική ενίσχυση ή επιδοτήσεις·

- Διασφάλιση ότι τα θύματα δεν διώκονται για εγκληματικές πράξεις που εξαναγκάστηκαν να διαπράξουν και ότι λαμβάνουν υποστήριξη ανεξάρτητα από το αν συνεργάζονται στις έρευνες ή όχι.

- Εξασφάλιση υποστήριξης στα θύματα χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση που αφορά το φύλο, την αναπηρία και τα παιδιά και βασίζεται σε μια διατομεακή προσέγγιση. - να εγγυηθούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (αιτιολογική σκέψη 9γ – CAM1) και την κατάλληλη υποστήριξη στα ασυνόδευτα παιδιά·

- Να συμπεριλάβει μέτρα κατά της εμπορίας ανθρώπων στα σχέδια αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης όταν συμβαίνουν φυσικές καταστροφές, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία ή μεταναστευτικές κρίσεις.

Η συνεισηγήτρια για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, Ισπανίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς Eugenia Rodríguez Palop δήλωσε:

«Η τρέχουσα οδηγία ήταν ουσιαστική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Ωστόσο, μετά από 12 χρόνια, υπάρχουν προκλήσεις και κενά που πρέπει να αντιμετωπίσουμε επειγόντως για να μην απογοητεύσουμε τα θύματα.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να ενισχύσουν την έρευνα και τη δίωξη του εγκλήματος, να βελτιώσουν το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, να συλλέξουν και να εναρμονίσουν δεδομένα και να επικεντρωθούν σε μέτρα με επίκεντρο τα θύματα».

Η συνεισηγητής της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Σουηδή ευρωβουλευτής της Αριστεράς Malin Björk πρόσθεσε:

«Η εμπορία ανθρώπων δεν ανήκει στον 21ο αιώνα. Τα περισσότερα από τα θύματα στην Ευρώπη είναι γυναίκες και κορίτσια που αγοράζονται και πωλούνται για να κακοποιηθούν στην ευρωπαϊκή βιομηχανία πορνείας.

Το Κοινοβούλιο έλαβε σήμερα ισχυρή θέση κατά αυτού του εγκλήματος ζητώντας την ποινικοποίηση της αγοράς σεξ από θύματα εμπορίας ανθρώπων και την ενίσχυση των δικαιωμάτων και της υποστήριξης των θυμάτων.

Είναι ένα ορόσημο στον αγώνα κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Ελπίζω τώρα να εξασφαλίσω υποστήριξη για αυτήν την ισχυρή νομοθεσία από τα κράτη μέλη».

Μόλις το σχέδιο θέσης εγκριθεί από την Ολομέλεια, μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για την τελική μορφή του νόμου.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

ΕυρωκοινοβούλιοTraffickingθύματαΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα