Ευρωαγορές: Κέρδη με το βλέμμα σε εκλογές και εταιρικά αποτελέσματα

Με κέρδη έκλεισαν την τελευταια συνεδρίαση της εβδομάδας (21/7) τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω πολιτικών εξελίξεων και εταιρικών αποτελεσμάτων, με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται από εδώ και πέρα στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια.

Αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,31% στις 465,36 μονάδες, ο γερμανικός DAX έπεσε κατά 0,17% στις 16.177 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,65% στις 7.432 μονάδες

και ο βρετανικός FTSE 100 ισχυροποιήθηκε κατά 0,20% στις 7.661 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,15% στις 28.860 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 σημειώσε κέρδη 0,50% στις 9.567 μονάδες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο όλοι οι δείκτες ενισχύθηκαν, με εξαίρεση τον Euro Stoxx 50 που υποχώρησε κατά 0,20%.

Αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό, στη Μεγάλη Βρετανία το Συντηρητικό Κόμμα του Πρωθυπουργού του Ρίσι Σούνακ, υπέστη βαρύ πλήγμα σε μια σειρά ενδιάμεσων εκλογών, χάνοντας δύο έδρες στο κοινοβούλιο από το Εργατικό Κόμμα και τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Τα αποτελέσματα είναι άσχημα για το κυβερνών κόμμα του Σούνακ, δεδομένου ότι προσβλέπει σε γενικές εκλογές το 2024.

Επιπλέον οι Ισπανοί θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή, με πιθανότητα να τερματιστεί η θητεία του Πέδρο Σάντσεθ, με μια στροφή προς τα δεξιά, για την έκτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η δημοσίευση εταιρικών κερδών ξεκίνησε από σήμερα Παρασκευή από την ελβετική Glencor, ενώ επίσημα ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα, όπου οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης, οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι ενεργειακοί κολοσσοί και οι κατασκευαστές αεροσκαφών αναμένεται να δημοσιεύσουν τις εκθέσεις τους.

Eπιπλέον, οι περισσότεροι κλάδοι έκλεισαν με κέρδη, με τα είδη οικιακού εξοπλισμού να ανεβαίνουν κα΄τά 1,2% και τις μετοχές του κλάδου της εξόρυξης να υποχωρούν κατά 1,5%.

Έπονται επίσης και οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια, με Fed και ΕΚΤ να θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος του μήνα σε νέες αυξήσεις, συντηρώντας τους φόβους για μια πιθανή ύφεση, που όμως, σύμφωνα και με τους αναλυτές παραμένει αδύναμο σενάριο.

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ μάλιστα εκτιμάται ότι θα φτάσει το 4% μέχρι το Σεπτέμβριο λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ από την άλλη η ανέλπιστη πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 3% γεννάει ελπίδες για ένα πιθανό «φρένο» στην πορεία σύσφιγξης.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑεκλογέςΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣμετοχέςδείκτες
Keywords
Αναζητήσεις
evroagores-kerdi-me-to-vlemma-se-ekloges-kai-etairika-apotelesmata.htm
Τυχαία Θέματα
Ευρωαγορές, Κέρδη,evroagores, kerdi