Επίσημο: Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν διερευνητικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη

Στην συμφωνία για νέο γύρο διερευνητικών επαφών προχώρησαν Ελλάδα και Τουρκία σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών. Για την ατζέντα ακόμη δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες, ωστόσο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η συζήτηση θα αφορά τις θαλάσσιες

ζώνες, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Ο πρώτος γύρος διερευνητικών επαφών μετά το 2016, είναι συνολικά ο 61ος γύρος μιας διαδικασίας, όπου ανώτατα διπλωματικά στελέχη από το ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανταλλάσσουν απόψεις για το θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και άλλα παρεμπίπτοντα ζητήματα.

Ο νέος γύρος επαφών αναμένενεται να γίνει το προσεχές διάστημα στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να ανακοινώνεται ακριβής ημερομηνία.

Άλλωστε, η αναβολή της Συνόδου Κορυφής, ενδεχομένως να επηρεάζει τις εξελίξεις.

Η Ελλάδα, πάντως, υπενθυμίζουμε πως έχει ανακοινώσει ότι επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στις συζητήσεις με την Τουρκία είναι ο έμπειρος πρέσβης, Παύλος Αποστολίδης.

Έμπειρος διπλωμάτης, γεννημένος το 1942 στην Αθήνα, ο κ. Απαστολίδης σπούδασε Νομική, μπήκε στο Διπλωματικό Σώμα το 1965 και το 1984 ανέλαβε σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα. Διατέλεσε, μεταξύ άλλων, πρέσβης της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το 1999 ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μέχρι το 2004 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Αξιοποίησε στο έπακρο τη «διπλωματία των σεισμών» για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ είχε ρόλο και στην επαφή των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Αλλωστε η εμπειρία του ως διπλωμάτης φέρεται να συνέβαλε τα μέγιστα στη θητεία του ως επικεφαλής της ΕΥΠ.

Ο κ. Αποστολίδης λοιπόν, γνωστός και στους Τούρκους διπλωμάτες, είναι το πρόσωπο -κλειδί για τις επαφές με την Τουρκία. Ο άνθρωπος που εμπιστεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να επιλύσει τις διαφορές με την Τουρκία, για τις οποίες η Ελλάδα είναι έτοιμη να φτάσει ακόμη και στη Χάγη, αλλά με συγκεκριμένη ατζέντα που θα αφορά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του για το θέμα, σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και με αφορμή το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Αποστολίδης είχε κλείσει την ομιλία του, λέγοντας:

"Θέλω να τελειώσω υπενθυμίζοντας το εξής, ότι όλες οι διενέξεις, οι διαφορές γύρω από θαλάσσιες ζώνες λύνονται με ειρηνικό τρόπο. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει διάφορες μεθόδους, τη διαπραγμάτευση, τη διαιτησία, τη προσφυγή στα δικαστήρια. Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι ο αναγκαστικός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε σε πρώτη φάση τουλάχιστον. Έχει όμως δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα με τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες που συντηρείται, με συνεχείς δηλώσεις της τουρκικής πλευράς και ιδίως του τούρκου Προέδρου που έχουν και άλλη βαρύτητα. Ίσως ο κ. Ερντογάν απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο, αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν δείχνει πρόθεση να προχωρήσει σε διάλογο. Εξαίρεση δείχνει να είναι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος με δηλώσεις του τάσσεται υπέρ τους διαλόγου και διαπραγματεύσεων μαζί μας. Δεν πιστεύω ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει και ελπίζω να καταστεί δυνατή σύντομα η επανάληψη του διαλόγου με την Τουρκία για το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Αλλά η διμερής Σύμφωνία της με τη Λιβύη θα αποτελέσει ένα εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, όποτε αυτές πραγματοποιηθούν".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑδιάλογοςΕΠΑΦΕΣΕΕΚωνσταντινούπολη
Keywords
Τυχαία Θέματα