Επιμένουν οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών- «Ράλι» για ΕΚΤΕΡ

Με ελεγχόμενες απώλειες ξεκινάει τη σημερινή (3/10) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, που αδυνατεί να βρει στιβαρά στηρίγματα και παραμένει σε χαμηλές «πτήσεις» στο τζίρο.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,03% στις 1.191,64 μονάδες και ο τζίρος παραμένει χαμηλά στα 15 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE έχει απώλειες ύψους 0,33% στις 2.872,89 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κατά 0,45% στις 894,56 μονάδες.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Γενικός Δείκτης «έσπασε» χθες το πρόσφατο χαμηλό

4 μηνών και το διεύρυνε σε επίπεδα που κινούνταν η αγορά κατά την προεκλογική περίοδο.

Η αντίσταση των 1.200 μονάδων έχει χαθεί προ πολλού για αυτό και εκτιμάται ότι ο Γ.Δ θα κινείται στην περιοχή των 1182-1175 μονάδων, μέχρι να καταφέρει να βρει τα απαραίτητα στηρίγματα, με την μέχρι στιγμής εικόνα βέβαια να είναι λίγο πιο αισιόδοξη.

Παρά τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία, με τον Προϋπολογισμό του 2023 να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% φέτος και 3% του χρόνου, με πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 1% φέτος και 2,1% του ΑΕΠ το 2024, η ελληνική κεφαλαιαγορά και το επενδυτικό κοινό, δε φαίνεται έτοιμη για να πάρει ρίσκα, κάτι που αποτυπώνεται και στο χαμηλό τζίρο.

Οι πληθωριστικές πιέσεις στο εξωτερικό επιμένουν και «φουντώνουν» τις ανησυχίες για νέες αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς των κεντρικών τραπεζών, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ μακριά από το στόχο του 2% σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.

Τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων για το εξάμηνο δεν εντυπωσίασαν στην ολότητά τους με την κερδοφορία να συμπιέζεται λόγω του υψηλού κόστους.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Με μικτά πρόσημα μπήκε στο νέο μήνα, αλλά και στο νέο τρίμηνο η Wall Street, με την επιφυλακτικότητα να παραμένει στο επενδυτικό κοινό, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία απέφυγε το shutdown.

Χειρότερο ήταν το κλίμα στις ασιατικές αγορές, με τις μετοχές να υποχωρούν την Τρίτη στο χαμηλότερο επίπεδο για φέτος, καθώς οι ανησυχίες για τα υψηλά επιτόκια έπληξαν τις αγορές, ενώ και το ιαπωνικό γεν βρέθηκε κοντά στο χαμηλό έτους, κρατώντας τους traders σε εγρήγορση για πιθανή παρέμβαση.

Τέλος, με απώλειες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα νέα ζοφερά οικονομικά δεδομένα.Το ταμπλό στο Χ.Α Από τις τραπεζικές μετοχές, θετικά ξεχωρίζει μόνο η ΑLPHA BANK που ανεβαίνει κατά 0,61%, ενώ πτώση σημειώνουν οι μετοχές της ΕΤΕ (-0,69%), της EUROBANK (-0,80%) και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-0,96%). Πτώση καταγράφουν επίσης οι μετοχές της ΕΛΙΝ (-2,65%), της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (-1,17%), της COCA COLA (-0,98%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-0,36%), της JUMBO (-0,08%) και της ΔΕΗ (-0,32%). Αντίθετα, «εκτοξεύονται» κατά 20% οι μετοχές της ΕΚΤΕΡ μετά τα θετικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο και θετική πορεία έχουν και οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+1,62%), ΑΔΜΗΕ (+1,18%), του ΟΛΘ (+0,85%) και του ΟΠΑΠ (+0,26%). Δείτε εδώ τους τίτλους με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση από το σύνολο του ταμπλό.

Χρηματιστήριο ΑθηνώνμετοχέςΓενικός ΔείκτηςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιμένουν, Χρηματιστήριο Αθηνών- Ράλι, ΕΚΤΕΡ,epimenoun, chrimatistirio athinon- rali, ekter