Επέκταση της διαδικασίας συμψηφισμών οφειλών και επιστροφών φόρων

Την επέκταση της διαδικασίας συμψηφισμών οφειλών μεταξύ κράτους και ιδιωτών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα σχεδιάζει το να μπορούν οι πολίτες να συμψηφίζουν επιστροφές φόρους εισοδήματος με μια σειρά οφειλών που μπορεί να έχουν προς το δημόσιο, από χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι πρόστιμα δήμων, πολεοδομίες. Στόχος της προσπάθειας είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αλλά και η βελτίωση της ρευστότητας στην οικονομία.

Το όλο σχέδιο, όπως αναφέρεται, έχει τεθεί υπόψη των θεσμών και δεν αποκλείεται να μπει σε επόμενο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών,

πιθανότατα σε αυτό για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Μάλιστα στο σχεδιασμό είναι η καθ΄ ολοκληρία ένταξη των επιστροφών φόρου σε διαδικασία συμψηφισμών για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Μάλιστα υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022 και θα εποπτεύεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σημειώνεται ότι αυτήν τη στιγμή η ΑΑΔΕ καταγράφει με ψηφιακό τρόπο συμψηφισμούς των επιστροφών φόρου εισοδήματος με ανεξόφλητες βεβαιωμένες οφειλές από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ή τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Η διαδικασία εφαρμόζεται επίσης σε μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ αντιθέτως εξαιρούνται από τους συμψηφισμούς οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων που έχουν ρυθμιστεί. Επίσης ισχύει για φορολογικές οφειλές οι οποίες δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Επίσης σε συμψηφισμό υπόκεινται πέρα από τυχόν υπερπληρωμές, οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιονδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά και οι παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μια τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η ΑΑΔΕ είχε γνωστοποιήσει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία από την εκκαθάριση των περυσινών φορολογικών δηλώσεων, πιστωτικό εκκαθαριστικό, δηλαδή με επιστροφή φόρου, εκδόθηκε για 967.127 φορολογούμενους και ότι, όπως υπολογίστηκε, έγιναν συμψηφισμοί σε περίπου 200.000 φορολογούμενους με βεβαιωμένες οφειλές για ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ.

Γιώργος Αλεξάκης

ΦΠΑυπουργείο ΟικονομικώνΑΑΔΕΕΝΦΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα