Ελληνοτουρκική εβδομάδα με ΜΟΕ και κακά μαντάτα από τον ΟΗΕ

Δύσκολη αναμένεται η εβδομάδα που ξεκινά για την ελληνική διπλωματία, καθώς ο ΟΗΕ αναμένεται να αναρτήσει τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το συμβόλαιο Τουρκίας- Λιβύης, το οποίο βέβαια η Ελλάδα θεωρεί άκυρο.

Η ανάρτηση των συντεταγμένων αναμένεται να γίνει από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), γεγονός

που ασφαλώς προβλήματίζει ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Πρόκειται άλλωστε για μία πράξη με την οποία ο χάρτης οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης που περιλαμβάνεται ως παράρτημα στο μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη, αποκτά χαρακτήρα επίσημου εγγράφου στις βάσεις δεδομένων του ΟΗΕ.

Πρακτικά, αυτή η ενέργεια σημαίνει πως με την ανάρτηση των χαρτών ανοίγει ο δρόμος για πραγματοποίηση ερευνών στις περιοχές που ορίζει η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.

Πρόκειται δηλαδή για μία άκρως ανησυχητική για τη χώρα μας εξέλιξη, η οποία μάλιστα έρχεται ενώ τη Δευτέρα ξεκινά ο τεχνικός διάλογος σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Όπως είχαμε σημειώσει τις προηγούμενες ημέρες στο Reporter το timing δεν είναι ιδανικό, κάτι που είχε αποδειχθεί και από την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, Παναγιωτόπουλου και Ακάρ.

Άλλωστε, ο Τούρκος υπουργός έθεσε ζήτημα μείωσης του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από τα 10 ναυτικά μίλια στα 6, ώστε να εναρμονισθεί με το εύρος των χωρικών υδάτων. Πάντως, η Ελλάδα προσέρχεται με θετικό πνεύμα στις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με πρώτο ασφαλώε αίτημα τη μείωση των τουρκικών παραβιάσεων, ιδιαίτερα από αέρος στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα προσπαθεί παράλληλα σε διπλωματικό επίπεδο να κόψει τη φόρα της Τουρκίας, έχοντας ως σύμμαχο την ΕΕ που δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ενώ η Γαλλία έχει και στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η αναγνώριση από τη μεριά του ΟΗΕ δυσκολεύει τους χειρισμούς για τη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο τις εξελίξεις στη Συρία, όπου η Τουρκία έχει ανοίξει μέτωπο με τη Ρωσία, που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πού θα καταλήξει. Παράλληλα, γίνεται πολιτική ανάλυση στη χώρα προκειμένου να διαπιστωθεί το αν μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών το αργότερο το 2021.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΟΗΕΕΛΛΑΔΑΜέτρα Οικοδόμησης ΕμπιστοσύνηςΤΟΥΡΚΙΑΛιβύηχάρτες
Keywords
Τυχαία Θέματα