Επανέρχεται η ένταση στην Υπερδνειστερία

Η αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία προκειμένου να αντισταθεί σε αυτό που περιγράφει ως προσπάθειες της Μολδαβίας να επαναφέρει τον θύλακα στην εξουσία της.

Ανάλογες εκκλήσεις είχαν γίνει και πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά η Υπερδνειστερία, μια στενή λωρίδα γης μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας, είχε τότε προκηρύξει δημοψήφισμα

για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η ρωσική διπλωματία απάντησε γρήγορα και αυτή τη φορά, διαβεβαιώνοντας ότι έχει ως «προτεραιότητα» την «προστασία» των κατοίκων της Υπερδνειστερίας και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα «εξετάσει προσεκτικά» το αίτημα του Τιρασπόλ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, για «την ειρηνική επίλυση των οικονομικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών θεμάτων μεταξύ των Αρχών της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας, χωρίς καμία καταστροφική εξωτερική παρέμβαση», υποδηλώνοντας τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την κυριαρχία της Μολδαβίας, σε μια πρώτη αντίδραση στο αίτημα των Αρχών της Υπερδνειστερίας για «μέτρα προστασίας».

Σύμφωνα με το Bloomberg, πάντως, οι ΗΠΑ δεν έχουν δει στοιχεία ότι η Ρωσία σχεδιάζει να προσαρτήσει τον θύλακα, αλλά τα πράγματα παραμένουν τεταμένα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπή τρέχει για να ενισχύσει την Άμυνά της που αναμένεται να είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση της επόμενες θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν.

#ΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ #Ουκρανία #ΜΟΛΔΑΒΙΑ #ΗΠΑ
Keywords
Αναζητήσεις
epanerchetai-i-entasi-stin-yperdneisteria.htm
Τυχαία Θέματα
Επανέρχεται, Υπερδνειστερία,epanerchetai, yperdneisteria