Ενεργειακή άνοδος στη Wall Street-Επανήλθαν οι φόβοι για τα επιτόκια

18:07 3/4/2023 - Πηγή: Reporter

Με μικτά πρόσημα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Δευτέρας (3/4) στη Wall Street, με τον ενεργειακό κλάδο να καταγράφει ισχυρή άνοδο λόγω του «άλματος» των τιμών του πετρελαίου.

Ωστόσο, η εν λόγω αύξηση ενισχύει τις ανησυχίες των επενδυτών για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ αρνητικά επηρεάζεται και ο τεχνολογικός κλάδος.

Υπενθυμίζεται

ότι το πετρέλαιο «ανεβαίνει» καθώς η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν περαιτέρω περικοπές της παραγωγής κατά περίπου 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μόλις μέρες αφότου ο υποτονικός πληθωρισμός δημιούργησε ελπίδες ότι η Fed θα μπορούσε σύντομα να τερματίσει την επιθετική νομισματική σύσφιξή της.

Στις σημερινές συναλλαγές της Wall Street, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,99% στις 33.603,64 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,21% στις 4.118,10 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,47% στις 12.164,93 μονάδες.

«Σήμα» για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed έδωσε σήμερα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας στο Σεντ Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, σημειώνοντας ότι το εύρος τους πρέπει να διαμορφωθεί πάνω από το 5%. Υπενθυμίζεται ότι με την τελευταία αύξηση των επιτοκίων που έκανε η τράπεζα τον Μάρτιο το τελικό εύρος των επιτοκίων ανέρχεται στο 4,75% με 5%.

Στα μάκρο της ημέρας, κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις διαμορφώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσίευσε η S&P Global. Ο σχετικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες έναντι 49,3 μονάδων στην αρχική μέτρηση και έναντι των 47,3 μονάδων για τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 49,3 μονάδες.

WALL STREET ΗΠΑΤζέιμς ΜπάλαρντFEDτιμές πετρελαίουτεχνολογικός κλάδος
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα