Ενέργεια: Σήμα κινδύνου από την αγορά- «Τα μέτρα δεν αρκούν»

Στα 350 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Σκρέκας για την κάλυψη του ενεργειακού ράλι για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το δε συνολικό ποσό για όλους αυτούς τους μήνες φτάνει περίπου τα 2 δις. ευρώ και αφορούν επιδοτήσεις και ενισχύσεις από το Σεπτέμβριο και μετά. Βέβαια παρά τη σημαντική βελτίωση της κατάστασης, ειδικά, τον Ιανουάριο, όπως καταγράφεται και στο δείκτη τιμών ενέργειας οικιακής χρήσης (HEPI) που βασίζεται σε έρευνα του Acer,

του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, η κατάσταση είναι δύσκολη ειδικά για τις επιχειρήσεις και δη τις ΜμΕ.

Έτσι, μπορεί, η Ελλάδα να εμφάνισε στον εν λόγω δείκτη μεγάλη βελτίωση, κατεβαίνοντας 20 θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη της ενεργειακής ακρίβειας ωστόσο με βάση τους φορείς της αγοράς, που «πιάνουν» το σφυγμό των επιχειρήσεων η κατάσταση είναι δύσκολη. Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι τα περισσότερα ληξιπρόθεσμα των τελευταίων μηνών προέρχονται από επιχειρήσεις.

Η ΓΣΕΒΕΕ

Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, υπολείπονται σημαντικά του αυξημένου ενεργειακού κόστους που καλούνται να πληρώσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, για παροχή επιδοτήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει τα εξής: "Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον μήνα Φεβρουάριο είναι μειωμένα όσον αφορά τις επιδοτήσεις του Ιανουαρίου κι ακόμη περισσότερο μειωμένα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, παρότι από μήνα σε μήνα οι λογαριασμοί συνεχώς αυξάνονται.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδότηση ύψους 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα για επαγγελματικά, βιομηχανικά, τιμολόγια, ενώ για τα οικιακά επιδότηση 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες και 110 ευρώ για τις επόμενες 150 κιλοβατώρες κατανάλωσης.

Η χρήση φυσικού αερίου επιδοτείται με 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για τους επαγγελματίες καταναλωτές και τα νοικοκυριά.

Η επιδότηση αφορά μόνον ένα μέρος της μηνιαίας κατανάλωσης.

Ως συνέπεια, ακόμη κι αυτή η επιδότηση δεν προστατεύει πλήρως τους επαγγελματίες που καλούνται να μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές ή να περιορίσουν έτι περαιτέρω το εισόδημά τους, απορροφώντας οι ίδιοι τα νέα κόστη.

Έτσι όμως οδηγούνται στη φτωχοποίηση!

Παράλληλα, η αύξηση της τιμής της βενζίνης πιέζει πολλαπλώς επαγγελματίες και νοικοκυριά, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον αυξημένου κόστους".

Καλούμε την κυβέρνηση:

-Να μειώσει την έμμεση και άμεση φορολογία που βαραίνει τα καύσιμα. Η διαμόρφωσή τους ως ποσοστό επί της τιμής επιτρέπει την μείωση των φόρων ως ποσοστό χωρίς να θιγούν τα δημόσια έσοδα.

- Διεκδικούμε να τεθεί οροφή, αντί του όρου που αναφέρει η ανακοίνωση «ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων», ώστε να αξιοποιηθούν περισσότεροι πόροι στους πιο ευάλωτους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Το ΒΕΑ

Την παροχή επιδοτήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο στις επιχειρήσεις, ανάλογα με τo ύψος του ενεργειακού κόστους που βαραίνει τον κάθε επαγγελματικό κλάδο, ζητάει και πάλι, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Με αφορμή τις σημερινές εξαγγελίες της Κυβέρνησης, για παροχή επιδοτήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, η Διοίκηση του Β.Ε.Α επισημαίνει, ότι για άλλη μια φορά το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, αντιμετωπίζεται οριζόντια. Κανένας σχεδιασμός, καμία διαφοροποίηση, από τα ποσά και τον τρόπο που επιδοτήθηκαν μέχρι σήμερα, χιλιάδες επιχειρήσεις.

Η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, έχει πολλάκις επισημάνει -δίχως βέβαια μέχρι σήμερα να έχει βρει «ευήκοα ώτα»- ότι τα μέτρα θα πρέπει να διαφοροποιηθούν ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους,καθώς οδηγούμαστε σε αδικίες και ανισότητες μεταξύ των επιχειρήσεων. Χρειάζεται αξιολόγηση από το οικονομικό επιτελείο και προσεκτική προσέγγιση, για να αποδειχτεί στην πράξη, ότι τα μέτρα θα στηρίξουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις.

Δυστυχώς, οι οριζόντιες επιδοτήσεις δεν επαρκούν για την επιβίωση των επιχειρήσεων, οι οποίες προχωρούν μοιραία σε ανατιμήσεις των προϊόντων τους, μεταφέροντας το κόστος στον τελικό καταναλωτή, ο οποίος με τη σειρά του δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγω περιορισμού της αγοραστικής του δύναμης.

Η Διοίκηση του Β.Ε.Α και ο Πρόεδρος του Παύλος Ραβάνης ζητούν για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση και το αρμόδιο το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσουνάμεσα στον σχεδιασμό στοχευμένων μέτρων στήριξης των παραγωγικών επιχειρήσεων όπως:

1. Να δοθεί στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις ποσοστό επιδότησης επί της ρήτρας αναπροσαρμογής και όχι έκπτωση στην τιμή ενέργειας,

2. Να δοθεί επιδότηση της αύξησης της ενέργειαςπου καταγράφεται στα τιμολόγια ενέργειας, με τη μορφή άτοκου δανείου ή επιστρεπτέαςπροκαταβολής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, έχοντας σαν βάση τις τιμές ενέργειας του μηνός Ιουλίου 2021, να επιδοτηθεί αναδρομικά η αύξηση των τιμολογίων ενέργειας, για κάθε μήνα ή δίμηνο, σε κάθε βιοτεχνία, στην οποία αποδεδειγμένα (βάσει ΚΑΔ), η ενέργεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα, στη διαμόρφωση του κοστολογίου της.

3. Να δοθεί η δυνατότητα επιλογής σταθερού τιμολογίου στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ώστε να περιοριστεί η εξάρτησή τους από την χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας.

4. Να καταρτιστεί σχέδιο από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει και χρηματοδοτικές ενισχύσεις, προκειμένου οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην αγορά μηχανημάτων χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης, ή στην παραγωγή ΑΠΕ, για την κατασκευή των προϊόντων τους.

5. Να επιδοτηθεί η καταβολή των δημοτικών τελών στο 100% και μετά την λήξη της ενεργειακής κρίσης, οι επιχειρήσεις να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς.

6. Να μειωθούν όλοι οι ειδικοί φόροι στους λογαριασμούς ενέργειας.

«Έγκαιρη και αναγκαία η διεύρυνση των μέτρων για την βραχυπρόθεσμη ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, την επέκταση των μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και τον μήνα Φεβρουάριο.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο κ. Κορκίδης δήλωσε τα εξής:

«Η “ενεργειακή καταιγίδα” που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί σοβαρή απειλή για την οικονομία της χώρας μας, καθώς απομειώνει την ελάχιστη ικμάδα των αδύναμων νοικοκυριών, την περιορισμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων και, βεβαίως, την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών. Είναι γεγονός πως, στα μέτρα στήριξης ύψους 1,35 δισ. ευρώ το τελευταίο τετράμηνο του 2021 και τα 395 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου, προστίθενται άλλα 350 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες της ΕΕ-27 που εγκαίρως εφάρμοσε και συνεχίζει να επιδοτεί λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες με εθνικά μέτρα στήριξης.

Η συγκεκριμένη οικονομική στήριξη, που έφτασε τα 2 δισ. ευρώ, πρέπει να είναι συνεχής μέχρι την αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, εφ’ όσον υπάρχει ή δημιουργηθεί, με στοχευμένα ευρωπαϊκά κονδύλια, ανάλογος δημοσιονομικός χώρος. Όλοι κατανοούμε ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι βραχυπρόθεσμα και, για να αντιμετωπιστούν στο εγγύς μέλλον ανάλογες κρίσεις, οφείλουμε να αναθεωρήσουμε τις πολιτικές απέναντι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, παρέχοντας τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να επενδύουν στην ηλεκτροπαραγωγή μέσω αυτών, όχι για πώληση, αλλά για αποθήκευση και κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση όλων των εποχών στη ζήτηση ενέργειας, η οποία οδήγησε σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες σε “μπλακάουτ”. Η ετήσια έκθεση για την ηλεκτρική ενέργεια προειδοποιεί ότι η τάση υψηλών τιμών θα μπορούσε να συνεχιστεί ακόμη και για τρία ακόμη χρόνια, με σοβαρές επιπτώσεις, εκτός αν υπάρξουν άμεσα δομικές αλλαγές στις μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ΕΒΕΠ έχει, με σχετική ανακοίνωση, τοποθετηθεί υπέρ της πρότασης-επιλογής του “net metering”, που, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα αφαιρέσει ένα τμήμα των ανελαστικών δαπανών, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα του μεταποιητικού τομέα, αλλά και στην αναδιαμόρφωση των τιμών των τελικών προϊόντων. Ο πρόσφατα ψηφισμένος από την Βουλή νέος Αναπτυξιακός Νόμος στην αναφορά για την “πράσινη μετάβαση και περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων” με δραστηριότητες στην κυκλική οικονομία και στη βιώσιμη ανάπτυξη προβλέπει, μεταξύ άλλων, επιδότηση συστημάτων αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με κάλυψη δαπανών για μέτρα ενεργειακής απόδοσης αλλά και συμπαραγωγής ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ.

Αντίστοιχα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα διαθέτει χρηματοδοτικά εργαλεία υποστήριξης επενδύσεων που αφορούν στις ΑΠΕ και επενδύσεις, οι οποίες γίνονται μέσω μικρών, μεσαίων ή μεγαλύτερων συλλογικών σχημάτων στην παραγωγή ενέργειας. Τέλος, στις μεσοπρόθεσμες ενέργειες επισημαίνουμε την εύλογη παράταση υποβολής αιτήσεων του προγράμματος “Εξοικονομώ” και του προγράμματος αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών. Αναμφισβήτητα το ενεργειακό κόστος μας έχει “τραυματίσει” βάναυσα όλους και κάθε έγκαιρο μέτρο ανακούφισης είναι αναγκαίο».

Γιώργος Αλεξάκης

ΕνέργειαΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑγοράΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣμέτραστήριξηεπιδοτήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα