ΕΛΤΑ: Αποκατάσταση εργασιών- Ποιες υπηρεσίες είναι στη διάθεση των πολιτών

09:53 6/4/2022 - Πηγή: Reporter

Οι τεχνικές δυσλειτουργίες που προέκυψαν λόγω της πρόσφατης κυβερνοεπίθεσης στα ΕΛΤΑ, αποκαθίστανται, με την επαναλειτουργία συστημάτων με τα οποία ενεργοποιείται η δυνατότητα αποστολής αντικειμένων εξωτερικού.

Ειδικότερα, με βάση πληροφορίες, είναι ξανά διαθέσιμη η εφαρμογή Web labeling, με την οποία μπορούν όλοι από το σπίτι ή την επιχείρηση τους εύκολα γρήγορα και με ασφάλεια να ετοιμάσουν τα έγγραφα για την αποστολή των αντικειμένων σε όλο τον κόσμο. Ήδη στις

πρώτες δύο ώρες από την επαναλειτουργίας της, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 3.000 νέες εγγραφές.

Επίσης, οι πολίτες και οι πελάτες των ΕΛΤΑ μπορούν να παρακολουθούν κανονικά τα πλήρη στοιχεία δρομολόγησης των αποστολών που έχουν πραγματοποιηθεί μετά τις 20 Μαρτίου, μέσα από το σύστημα Track & Trace στην ιστοσελίδα www.elta.gr . Σταδιακά επανέρχονται και τα στοιχεία αποστολών που είχαν πραγματοποιηθεί έως και 20 Μαρτίου.

Επιπλέον επανήλθε η υπηρεσία EMS της ΕΛΤΑ Courier, η οποία είχε διακοπεί προσωρινά.

Κανονικά λειτουργεί και το σύστημα ΕΡΜΗΣ ΠΕΛΑΤΗΣ, με το οποίο οι εταιρικοί πελάτες των ΕΛΤΑ μπορούν να παρακολουθούν οργανωμένα τις ιχνηλατήσεις όλων των αντικειμένων τους εσωτερικού και εξωτερικού.

Τι είχε ήδη επιτευχθεί;

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν επιστρέψει σε κανονικότητα οι εξής λειτουργίες:

Το έργο της πληρωμής των συντάξεων.

Όλες οι συντάξεις καταβάλλονται εμπρόσθεσμα σύμφωνα με τον προγραμματισμό κάθε Ταμείου, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα τακτικά επιδόματα.

Οι μεγάλοι πελάτες (B2B) των ΕΛΤΑ έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πορεία της αλληλογραφίας και των λογαριασμών τους, μέσω της ειδικής εφαρμογής που έχουν στη διάθεσή τους.

Κανονικά εκτελούνται πλέον και όλες οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω του δικτύου ΕΛΤΑ. Δηλαδή: Αντικαταβολές, ταχυδρομικές επιταγές (μεταφοράς χρήματος), πληρωμές λογαριασμών και οφειλών, πληρωμή εργοσήμου κλπ.

Κανονικά λειτουργεί πλέον και το e-shop των ΕΛΤΑ.

Η ΕΛΤΑ Courier

Σημαντική παράμετρος, πάντως, στην όλη διαδικασία επαναφοράς, ιδιαίτερα τις πρώτες ώρες αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κυβερνοεπίθεσης, ήταν τα συστήματα της ΕΛΤΑ Courier, τα οποία δεν επηρεάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως εναλλακτικά δίκτυα για τη διεκπεραίωση πολλών εργασιών. Με βάση την εμπειρία αυτή, όπως τονίζεται, αναδεικνύεται “η δυνατότητα μητρικής και θυγατρικής να επιχειρούν συνδυαστικά προς όφελος της εξυπηρέτησης του κοινού.”

Με την παραλαβή δεμάτων από το εξωτερικό να είναι ουσιαστικά, η βασικότερη υπηρεσία που απομένει να αποκατασταθεί, θα πρέπει να αναμένονται ακόμη μερικές ημέρες καθυστέρησης ως προς τη διευθέτηση αυτής της υπηρεσίας. Στελέχη, όμως της διοίκησης των ΕΛΤΑ επιβεβαίωναν ότι αν και αντιλαμβάνονται την πρόσκαιρη ταλαιπωρία για το κοινό, καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για τη συντομότερη δυνατή επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα σε πολύ σύντομο χρόνο.

Γιώργος Αλεξάκης

ΕΛΤΑεργασίεςΧΑΚΕΡ
Keywords
Τυχαία Θέματα