Ελληνοτουρκικά: Γεραπετρίτης- Φιντάν οριοθετούν τους επόμενους «κρίσιμους μήνες»

09:10 5/9/2023 - Πηγή: Reporter

Οι νέοι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, πραγματοποιούν σήμερα στην Άγκυρα την πρώτη επίσημη συνάντησή τους, σε μία προσπάθεια για επανεκκίνηση στα ελληνοτουρκικά. Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν θα έχουν πολύωρες συναντήσεις, προκειμένου να διαμορφώσουν το πλαίσιο διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες και να προετοιμάσουν την προσεχή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση μεταξύ

των δυο επικεφαλής της διπλωματίας θα πραγματοποιηθεί στις 10.05 π.μ. στην Άγκυρα και στις 12.30 μ.μ. έχουν προγραμματιστεί οι καθιερωμένες δηλώσεις. Θα ακολουθήσει γεύμα από τις 13.15 - 15.00.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται να επικεντρωθούν στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά και σε μία θετική ατζέντα για να “στρώσουν” τον δρόμο για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στα μέσα του μήνα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Δεν έχει κλειδώσει ακόμα η ημερομηνία, αλλά θα γίνει μεταξύ 18-21 Σεπτεμβρίου.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι βελτιωμένες, αλλά όχι τέλειες. Στόχος είναι να μην υπάρξει κάποιο επεισόδιο τύπου Δένδια-Τσαβούσογλου και να υπάρξει ομαλή διάβαση για τη συνάντηση των δύο ηγετών (Μητσοτάκη - Ερντογάν).

Οι δύο νέοι ΥΠΕΞ καλούνται να θέσουν κόκκινες γραμμές και παράλληλα να χαράξουν το διάδρομο των συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας σε πολλά επίπεδα. Εκτός από το πολιτικό, θα υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας των υπουργών Άμυνας, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης θα "τρέξει" τη θετική ατζέντα, με συνεργασίες σε πολλούς τομείς, όπως η η ναυτιλία, ο τουρισμός, κ.α.

Τελικός προορισμός όλων των παραπάνω είναι ασφαλώς η Χάγη, ωστόσο, ο δρόμος μοιάζει μακρύς. 'Οπως είπε, πάντως και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από τη Λευκωσία, οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, τόσο για τα ελληνοτουρκικά, όσο και για το Κυπριακό.

Υπάρχει, συνεπώς διάθεση συνεννόησης, αλλά και πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Υπάρχει αισιοδοξία, αλλά έχουμε συνηθίσει στα ελληνοτουρκικά να κρατάμε μικρό καλάθι.

ΕλληνοτουρκικάΓεραπετρίτηςΦΙΝΤΑΝΥΠΕΞΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
ellinotourkika-gerapetritis--fintan-oriothetoun-tous-epomenous-krisimous-mines.htm
Τυχαία Θέματα
Ελληνοτουρκικά, Γεραπετρίτης- Φιντάν,ellinotourkika, gerapetritis- fintan