Ελ-Εριάν για Fed: Διαπράττει λάθη που θα γραφτούν στην ιστορία

19:08 4/4/2023 - Πηγή: Reporter

Σφοδρή κριτική στη νομισματική πολιτική της Fed άσκησε ακόμα μια φορά ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, σημειώνοντας ότι οι επιλογές της θα μπορούσαν να είναι το «μεγαλύτερο λάθος».

Υπενθυμίζεται ότι ο οικονομολόγος έχει επανειλημμένα επικρίνει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναφορικά με την καθυστερημένη αντίδρασή της στην άνοδο του πληθωρισμού. Τώρα, ο ίδιος σημειώνει

ότι «όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν έναν χρόνο, φοβάμαι ότι αυτό μπορεί να καταλήξει να είναι το μεγαλύτερο λάθος πολιτικής της Fed εδώ και αρκετές δεκαετίες».

{https://twitter.com/elerianm/status/1643110824280506368}

Συνεχίζοντας, μίλησε και για ανεπάρκεια στα πρόσφατα stress test των τραπεζών, σημειώνοντας ότι «τράπεζες του μεγέθους της Silicon Valley Bank δεν συμπεριλήφθηκαν σ' αυτά τα stress tests. Όμως το ερώτημα παραμένει: Πόσο κατάλληλη είναι η επιλογή των μακροοικονοικών σεναρίων;» ανέφερε η έκθεση του PIIE.

Ο Ελ-Εριάν επεσήμανε επίσης τα σχόλια του Φίλιπ Ρικενμπάχερ, διευθύνοντος συμβούλου της Julius Baer, στους Financial Times σχετικά με τον αντίκτυπο των υψηλών επιτοκίων στο τραπεζικό σύστημα. Ο ίδιος, είχε σημειώσει ότι «τα πράγματα θα παραμείνουν πολύ περίπλοκα - οτιδήποτε υπήρχε πριν από έναν μήνα δεν θα εξαφανιστεί». «Υπάρχει ακόμα περιθώριο για λάθη πολιτικής όσον αφορά τα επιτόκια».

{https://twitter.com/elerianm/status/1642785677572964353}

Και στο παρελθόν, ο οικονομολόγος είχε υποστηρίξει ότι η ταχεία σύσφιξη από πλευράς κεντρικής τράπεζας και ο εσφαλμένος χαρακτηρισμός του πληθωρισμού ως παροδικού ήταν «δύο μεγάλα λάθη που θα γραφτούν στα βιβλία ιστορίας».

ΕΛ ΕΡΙΑΝFEDΑμερικήεπιτόκιαλάθη
Keywords
Τυχαία Θέματα