«Εκτινάχθηκε» πάνω από το 140% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Αργεντινή

Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο ετήσιο επίπεδό του από τότε που η χώρα βγήκε από τον υπερπληθωρισμό πριν από περίπου τρεις δεκαετίες, αναδεικνύοντας την τραγική κατάσταση της οικονομίας ενόψει των προεδρικών εκλογών αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,3% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, μια βαθμίδα χαμηλότερη από τον αριθμό του Σεπτεμβρίου και λιγότερο από τη διάμεση πρόβλεψη 9,45% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ο ετήσιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 142,7%, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, επίσης ελαφρώς κάτω από τις προβλέψεις. Οι επικοινωνίες, τα είδη ένδυσης και τα οικιακά είδη παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών τον Οκτώβριο.

Τα ομόλογα δολαρίου της Αργεντινής που λήγουν το 2035 «έπεσαν» σε χαμηλό ρεκόρ μετά τη δημοσίευση της έκθεσης. Τα χαρτονομίσματα υποχώρησαν έως και 0,2 σεντ στα περίπου 26,1 σεντ για το δολάριο, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, σύμφωνα με ενδεικτικά στοιχεία τιμών που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι οικονομολόγοι «βλέπουν» τον ετήσιο πληθωρισμό κοντά στο 200% τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη από την τελευταία μηνιαία έρευνα της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

#τιμές_καταναλωτή #Bloomberg #υπερπληθωρισμός #Αργεντινή
Keywords
Αναζητήσεις
ektinachthike-pano-apo-to-140-o-etisios-plithorismos-stin-argentini.htm
Τυχαία Θέματα