Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για ουκρανικό-Τα σενάρια για φυσικό αέριο

Στην Ουκρανία είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα υπό τον φόβο πιθανής εισβολής της Ρωσίας και τη Δευτέρα (14/2) έλαβε χώρα έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, με τον πρωθυπουργό, κατά πληροφορίες, να ζητά να ενημερωθεί για όλα τα πιθανά σενάρια, με απώτερο στόχο την διασφάλιση της τροφοδοσίας της χώρας.

Το χειρότερο σενάριο θα ήταν να υπάρξει διακοπή στην τροφοδοσία της χώρας και αν συμβεί αυτό το κενό θα

πρέπει να καλυφθεί από φορτία LNG, μέσω Ρεβυθούσας και από το αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και φορείς της αγοράς βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος.

Το ήπιο σενάριο είναι να διακοπεί ο διάδρομος του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία, κάτι που προβλέπεται ότι δεν θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα μας, καθώς θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από το ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας, αλλά και από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα συν το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Πάντως, το συμπέρασμα της σύσκεψης ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πλήγμα στην ασφάλεια εφοδιασμού σε μια κλιμάκωση της έντασης, με την παραδοχή ότι θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα η Ρεβυθούσα και θα καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας, όπως είναι ο TAP.

Βέβαια, συζητήθηκε και το θέμα της διάρκειας της κρίσης, από την οποία θα εξαρτηθεί και το πόσο θα ανέβουν οι τιμές φυσικού αερίου, με την κυβέρνηση να είναι σε επιφυλακή όσον αφορά και νέα μέτρα στήριξης που μπορεί να ληφθούν για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

ΜαξίμουΕνέργειαΟυκρανίαΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Έκτακτη, Μαξίμου, -Τα,ektakti, maximou, -ta