Η ΕΚΤ στηρίζει τους κανόνες για χρεοκοπίες των μικρών τραπεζών

16:20 6/7/2023 - Πηγή: Reporter

Σύμφωνη με τους κανονισμούς που προτείνει η Ε.Ε. όσον αφορά στο κλείσιμο μικρότερων τραπεζών όταν χρεοκοπούν είναι η ΕΚΤ, σύμφωνα με όσα σημειώνει το Reuters.

ΟΙ χρεοκοπίες τραπεζών έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής εδώ και μήνες, με τις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature

Bank στις ΗΠΑ όπως και με τη διάσωση της Credit Suisse στην Ελβετία.

Οι προτεινόμενοι κανονισμοί από την ΕΕ υπαγορεύουν ότι τα χρηματοδοτούμενα συστήματα εγγύησης καταθέσεων (DGS) θα καταγράφουν νωρίτερα ζημίες όταν μια τράπεζα χρεοκοπεί, μια κρίσιμη αλλαγή για τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες που δεν διαθέτουν πόρους όπως ομόλογα που μπορούν να διαγραφούν.

Η ΕΚΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις αλλαγές, οι οποίες αποσκοπούν στην αποφυγή της διάσωσης από τους φορολογούμενους, αλλά δήλωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο και να διευκολύνουν την εξαγορά μιας τράπεζας που καταρρέει.

«Το επίπεδο φιλοδοξίας της προτεινόμενης νομοθετικής δέσμης είναι περιορισμένο από αυτή την άποψη» αναφέρει η ευρωτράπεζα.

Παράλληλα, η ΕΚΤ «ενθαρρύνει τους νομοθέτες της Ένωσης να εναρμονίσουν και να επεκτείνουν τη δυνατότητα των DGS να στηρίζουν τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων» σε πιστωτικό ίδρυμα που προχωρά σε εξαγορά.

ΕΚΤΤΡΑΠΕΖΕΣΚΑΝΟΝΕΣχρεοκοπία
Keywords
Τυχαία Θέματα