Εικόνες χάους στη Γαλλία: Τέταρτη νύχτα ταραχών και ρεκόρ συλλήψεων

14:03 1/7/2023 - Πηγή: Reporter

«Φλέγεται» η Γαλλία. Έχει να ζήσει τέτοια εξέγερση από την εποχή των «κίτρινων γιλέκων», αν και πολλοί κρίνουν πως αυτή τη φορά η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Συνολικά 1.311 άτομα -αριθμός ρεκόρ- συνελήφθησαν την Παρασκευή (30/6) στη Γαλλία, στην τέταρτη διαδοχική μέρα κατά την οποία σημειώθηκαν βίαια επεισόδια μετά το θάνατο ενός εφήβου από πυρά αστυνομικού.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο

Εσωτερικών της χώρας, ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις συλλήψεις 875 ατόμων που είχαν ανακοινωθεί την προηγούμενη νύχτα (29/6). Επιπλέον, το βράδυ της Παρασκευής, 80 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων.

Περίπου 1.350 οχήματα πυρπολήθηκαν, 234 κτήρια πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές και περίπου 2.560 πυρκαγιές σημειώθηκαν σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Χθες τα γεγονότα έγιναν ακόμα πιο δραματικά, μετά την ανακοίνωση για τον πρώτο νεκρό διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Διαφορετικές εκδοχές παρουσιάζονται για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε θανάσιμα ο 19χρονος διαδηλωτής, που φέρεται να πήδηξε από κτήριο το βράδυ της Πέμπτης προσπαθώντας να αποφύγει τα επεισόδια.

Σημειώνεται πως όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης (27/6) στην γαλλική πόλη Ναντέρ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) ο 17χρονος Ναέλ βρισκόταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο, ενοικιαζόμενο, με το οποίο φέρεται να είχε κάνει αρκετές τροχαίες παραβάσεις. Ένα βίντεο που μεταδόθηκε στα κοινωνικά δίκτυα και πιστοποιήθηκε από τη Le Monde, δείχνει το σταματημένο όχημα, δύο αστυνομικούς να στέκονται στο πλάι στο ύψος του μπροστινού παραθύρου, ο ένας εκ των οποίων κρατά τον οδηγό υπό έλεγχο. Όταν το αυτοκίνητο αρχίζει να φεύγει, ο ένας από τους δύο αστυνομικούς ανοίγει πυρ, και πετυχαίνει τον 17χρονο στο στήθος.

Η κατάσταση σε δύο μεγάλες πόλεις - τη Μασσαλία και τη Λυών - χαρακτηρίστηκε «ιδιαίτερα χαοτική», με πυρπολήσεις κτιρίων και οχημάτων και λεηλασίες καταστημάτων. Στις δύο αυτές πόλεις οι δημόσιες διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν και οι δημόσιες συγκοινωνίες ανεστάλησαν. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια πιο ήσυχη νύχτα στο Παρίσι, όπου «η μαζική ανάπτυξη των δυνάμεων επιβολής του νόμου» απέτρεψε τα επεισόδια, όπως ανέφερε η εφημερίδα Le Monde. Παρ' όλα αυτά, υπήρξαν ακόμη 120 συλλήψεις στην πρωτεύουσα, με αναφορές για καμένα σκουπίδια και βίαιες συμπλοκές στη συνοικία Les Halles. 45.000 αστυνομικοί και μέλη των ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν στις γειτονιές διαφορετικών πόλεων σε ολόκληρη τη χώρα για να περιορίσουν τα επεισόδια.

«Η δημοκρατία θα κερδίσει, όχι οι ταραξίες» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, σε επίσκεψη στο αρχηγείο της αστυνομίας τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ενώ κατήγγειλε την «απαράδεκτη βία στη Λυών και τη Μασσαλία».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τις οικογένειες να επιδείξουν υπευθυνότητα, υπογραμμίζοντας ότι το ένα τρίτο των συλληφθέντων τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή «ήταν νέοι, μερικές φορές πολύ μικρής ηλικίας». Ο Μακρόν κατηγόρησε επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υποδαυλίζουν τη βία και δήλωσε ότι αναμένει να επιδείξουν «αίσθημα ευθύνης», αναφερόμενος κυρίως στο Snapchat και το TikTok μέσω των οποίων οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και τα οποία προκαλούν «ένα είδος μιμητισμού της βίας».

ΓαλλίαΕΠΕΙΣΟΔΙΑΣΥΛΛΗΨΕΙΣΚίτρινα γιλέκαΕΞΕΓΕΡΣΗυπουργείο εσωτερικώναστυνομική βία
Keywords
Αναζητήσεις
eikones-chaous-sti-gallia-tetarti-nychta-tarachon-kai-rekor-syllipseon.htm
Τυχαία Θέματα