ΕΕΚΦΝ: Να μη συγκροτηθεί και δεύτερο όργανο για την κρουαζιέρα

Αντίθετη με την προωθούμενη σύσταση οργάνου και για την κρουαζιέρα, που περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, δηλώνει η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ).

Όπως σημειώνει, η διαδικασία συγκρότησης, από το υπουργείο Τουρισμού, άλλου οργάνου για την κρουαζιέρα, όπως ονομάζεται Συμβούλιο Ανάπτυξης Κρουαζιέρας, χωρίς τις απόψεις του εθνικού φορέα του κλάδου, της ΕΕΚΦΝ, «προκαλεί απορία, ως προς την κίνηση του κ. υπουργού Τουρισμού, τη στιγμή που ήδη υπάρχει και λειτουργεί τέτοιο όργανο, με πλήρη δομή στους μηχανισμούς εξέτασης

των θεμάτων και το υπουργείο Τουρισμού συμμετέχει με εκπρόσωπό του».

Η Ένωση επισημαίνει πως εκπροσωπεί τον πολυδιάστατο κλάδο της κρουαζιέρας εδώ και 100 έτη «και έχει απόλυτη γνώση και εμπειρία σε όλα τα θέματα περιμετρικά, με την μακρά εμπειρία των μελών της στον κλάδο αυτόν του θαλάσσιου τουρισμού, ο οποίος δραστηριοποιείται στον διεθνή χώρο, προσφέροντας σοβαρά οφέλη στην τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής των 40 και πλέον προορισμών κρουαζιέρας στην επικράτεια, καθώς και στην εθνική μας Οικονομία».

Όπως συμπληρώνει, η ΕΕΚΦΝ συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Ναυτιλίας στα ποικίλα θέματα που έχει αρμοδιότητα η Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την αρμόδια Διεύθυνση Θαλάσσιου Τουρισμού. «Με πρωτοβουλίες μας δε, προέβημεν στις σχετικές προτάσεις, προκειμένου για τη συγκρότηση ειδικού Οργάνου, που θα μπορεί να ασχολείται με την εξέταση των εκάστοτε παρουσιαζόμενων θεμάτων που επιβάλλονται ρυθμίσεις, έτσι ώστε να παράγεται έργο που έχει στόχο την ανάπτυξη του κλάδου αυτού του θαλάσσιου τουρισμού της χώρας μας» αναφέρει.

Με αυτά τα δεδομένα, υπογραμμίζει, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων της σημερινής κυβέρνησης, προέβη στην ανασυγκρότηση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, στην οποία προβλέπεται συμμετοχή εκπροσώπων κυβερνητικών παραγόντων οκτώ υπουργείων, που έχουν αρμοδιότητα σε θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Τουρισμού.

Στο όργανο αυτό, με πρόεδρο τον γενικό γραμματέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων αποκλειστικά από τον εθνικό χώρο, όπως επιτάσσει ο σκοπός και η πολιτική των θεμάτων που αφορούν δραστηριότητα της κρουαζιέρας στην ελληνική Επικράτεια.

Οι εφοπλιστές κρουαζιέρας δηλώνουν περαιτέρω πως η Ένωσή τους, «ως αποκλειστικός φορέας εκπροσώπησης της κρουαζιέρας, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους παράγοντες που λειτουργούν επίσης στον εθνικό χώρο, ενεργεί μεθοδικά για την υποβολή θεμάτων προς εξέταση, από όργανα της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, λαμβάνοντας, υπ’ όψιν, μεταξύ των άλλων, τις ιδιαιτερότητες των λιμένων προσεγγίσεως των κρουαζιερόπλοιων, τους οποίους επισκέπτεται σε τακτική βάση, έτσι ώστε να έχει ιδία γνώση των ενδιαφερόντων και από πλευράς παραγόντων της τοπικής κοινωνίας, στοιχείων που λαμβάνονται υπ’ όψιν στις αναγκαίες κατά περίπτωση ρυθμίσεις.

Τώρα δε, με τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία, όπου υπάρχει παντελής αδράνεια στον κλάδο αυτόν, η επικοινωνία μας με το υπουργείο Ναυτιλίας είναι ακόμα πιο συχνή, προκειμένου και για την εφαρμογή των ειδικών μέτρων ασφαλείας (πρωτοκόλλων) ένεκα του Covid-19».

Κατόπιν αυτών, ζητούν από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς την αποφυγή συγκρότησης και άλλου οργάνου για τον ίδιο σκοπό, «με ενέργεια που, σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει επείγοντα χαρακτήρα και είναι βέβαιο ότι θα περιπλέξει τα πράγματα, τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια να μπορέσει να μπει σε τάξη το όλο θέμα της σωστής λειτουργίας της κρουαζιέρας στον εθνικό μας χώρο».

Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων ΝαυτιλίαςκρουαζιέρακρουαζιεροπλοιαΥπουργείο ΤουρισμούΣυμβούλιο Ανάπτυξης Κρουαζιέρας
Keywords
Τυχαία Θέματα