ΕΕ: Στα «σκαριά» Κανονισμός, για ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ Τραπεζών!

Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ψήφισε στοχευμένες αλλαγές στην πρόταση της λεγόμενης «daisy chain», που διασφαλίζουν την αναλογικότητα και τους ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 35 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 9 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές εστίασαν στον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφώσουν τη διακριτική ευχέρεια των εθνικών αρχών εξυγίανσης (ΕΡΑ), για τον προσδιορισμό του εσωτερικού MREL (ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια

και επιλέξιμες υποχρεώσεις) που υπερβαίνει την απαίτηση ιδίων κεφαλαίων, για τις οντότητες εκκαθάρισης σε ατομική βάση, καθώς και τη διακριτική ευχέρεια των ΕΡΑ να καθορίζουν το MREL σε ενοποιημένη βάση, για συγκεκριμένες θυγατρικές, σε έναν όμιλο εξυγίανσης.

Καθώς το MREL αποτρέπει την εξάρτηση της εξυγίανσης μιας τράπεζας από την παροχή δημόσιας οικονομικής στήριξης, οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι μια λύση ενοποιημένης βάσης δε θα μπορούσε να είναι επιζήμια για τη δυνατότητα εξυγίανσης ολόκληρου του ομίλου ή να οδηγήσει σε έλλειψη εσωτερικών επιλέξιμων πόρων MREL σε όλη την ομάδα εξυγίανσης.

Ο εισηγητής του «φακέλου», Ισπανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Jonás Fernández δήλωσε: «Με την έγκριση αυτού του κανονισμού, προσαρμόζουμε τους κανόνες για να αυξήσουμε τους ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των διαφορετικών τραπεζικών δομών στην ΕΕ, διασφαλίζοντας, παράλληλα, ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν ασφαλές και ότι, σε περίπτωση οικονομικής αποτυχίας, η απορρόφηση ζημιών και η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθούν με ιδιωτικά μέσα και όχι με τη χρήση δημόσιου χρήματος, όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι ένα περαιτέρω βήμα προς την αναλογική εφαρμογή του κανονισμού, διασφαλίζοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη λογοδοσία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την προστασία των πελατών τους».

Μόλις ανακοινωθεί η εντολή του ΕΚ για έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, στη σύνοδο ολομέλειας του Νοεμβρίου II, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

EEΤΡΑΠΕΖΕΣDAISY CHAINΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝκανονισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα