Έρευνα ΕΚΤ: Χαμηλές οι προσδοκίες των πολιτών για οικονομική ανάπτυξη

Σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τις προσδοκίες των καταναλωτών, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2023, τον Σεπτέμβριο 2023: οι μέσες προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν αισθητά, ενώ οι προσδοκίες για τα επόμενα τρία χρόνια παρέμειναν αμετάβλητες, οι προσδοκίες για την αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες, αλλά οι προσδοκίες για την ονομαστική αύξηση των δαπανών αυξήθηκαν ελαφρά, οι προσδοκίες για την

οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες έγιναν πιο αρνητικές και το αναμενόμενο ποσοστό ανεργίας σε 12 μήνες αυξήθηκε, οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμών των κατοικιών τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν ελαφρώς και οι προσδοκίες για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων σε 12 μήνες αυξήθηκαν αισθητά σε νέο υψηλό επίπεδο.

Πληθωρισμός

Ο μέσος ρυθμός του αντιλαμβανόμενου πληθωρισμού κατά τους προηγούμενους 12 μήνες αυξήθηκε στο 8,0% από 7,9%. Οι μέσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν αισθητά στο 4,0%, από 3,5% τον Αύγουστο και 3,4% τον Ιούλιο, ενώ εκείνες για τον πληθωρισμό για τρία χρόνια παρέμειναν αμετάβλητες στο 2,5%. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ιδίως στον τριετή ορίζοντα, παρέμειναν αρκετά κάτω από το αντιληπτό παρελθοντικό ποσοστό πληθωρισμού. Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε. Η εξέλιξη των αντιλήψεων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό παρέμεινε στενά ευθυγραμμισμένη σε όλες τις εισοδηματικές ομάδες, αν και οι νεότεροι ερωτηθέντες (ηλικίας 18-34 ετών) συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλότερη αντίληψη του πληθωρισμού και χαμηλότερες προσδοκίες από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ερωτηθέντες (ηλικίας 55-70 ετών).

Εισόδημα και κατανάλωση

Οι καταναλωτές ανέμεναν ότι το ονομαστικό τους εισόδημα τους επόμενους 12 μήνες θα αυξηθεί κατά 1,2%, όπως και τον Αύγουστο. Όπως και τον προηγούμενο μήνα, αυτό οφείλεται κυρίως στις προσδοκίες των καταναλωτών στο χαμηλότερο πεμπτημόριο εισοδήματος, οι οποίες αυξήθηκαν περαιτέρω, ενώ οι προσδοκίες των καταναλωτών στα άλλα τέσσερα πεμπτημόρια παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές ή και μειώθηκαν. Οι αντιλήψεις για την ονομαστική αύξηση των δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκαν περαιτέρω σε 6,2%, από 6,4% τον Αύγουστο και 6,7% τον Ιούλιο. Η πτώση της αντιλαμβανόμενης αύξησης των ονομαστικών δαπανών ήταν διαδεδομένη σε όλες τις εισοδηματικές ομάδες, με αξιοσημείωτη εξαίρεση το υψηλότερο πεμπτημόριο εισοδήματος, το οποίο αντιλαμβανόταν μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών του. Οι προσδοκίες για την ονομαστική αύξηση των δαπανών τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν ελαφρώς στο 3,4%, από 3,3% τον Αύγουστο.

Αγορά εργασίας και οικονομική ανάπτυξη

Οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες ήταν πιο αρνητικές, καθώς διαμορφώθηκαν στο -1,2%, έναντι -0,8% τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τις χαμηλότερες προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη, οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας για τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν στο 11,4%, σε σύγκριση με 11,1% τον Αύγουστο. Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι ελαφρώς υψηλότερο από το αντιλαμβανόμενο τρέχον ποσοστό ανεργίας (11,1%), υποδηλώνοντας μια, σε γενικές γραμμές, σταθερή αγορά εργασίας. Το χαμηλότερο πεμπτημόριο εισοδήματος συνέχισε να αναφέρει τα υψηλότερα αναμενόμενα και αντιληπτά ποσοστά ανεργίας.

Στέγαση και πρόσβαση σε πιστώσεις

Οι καταναλωτές ανέμεναν ότι η τιμή της κατοικίας τους θα αυξηθεί κατά 2,2% τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι τον Αύγουστο (2,3%). Οι προσδοκίες για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων σε 12 μήνες αυξήθηκαν περαιτέρω στο 5,4%, από 5,2% τον Αύγουστο. Αυτό σηματοδότησε το υψηλότερο επίπεδό τους από την έναρξη της έρευνας και ήταν 0,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι στο τέλος του 2022. Η αύξηση ήταν ευρεία σε όλες τις ηλικιακές και εισοδηματικές ομάδες, με εξαίρεση την ομάδα με το υψηλότερο εισόδημα. Η αντιλαμβανόμενη πρόσβαση σε πιστώσεις κατά τους προηγούμενους 12 μήνες, περιορίστηκε αισθητά σε σύγκριση με τον Αύγουστο, όπως και οι προσδοκίες για την πρόσβαση σε πίστωση κατά τους επόμενους 12 μήνες, με αμφότερες να φτάνουν στα αυστηρότερα επίπεδα από την έναρξη της έρευνας.

Τα μικροδεδομένα που διέπουν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στην Έρευνα Καταναλωτικών Προσδοκιών (CES), στην ενότητα Δεδομένα και μεθοδολογικές πληροφορίες.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑΕΚΤέρευναΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα