ΕΕ: Προτείνει πακέτο €40 δισ. για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Τη δημιουργία ενός πακέτου στήριξης ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι υψηλές τιμές που έχει επιφέρει η ενεργειακή κρίση, προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Κομισιόν θα προσφέρει στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα ταμεία συνοχής για να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να βοηθήσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά που πλήττονται από την ενεργειακή ακρίβεια,

σύμφωνα με την Ελίσα Φερέιρα, υπεύθυνη Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ.

«Η πολιτική συνοχής δεν είναι το ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων, αλλά παρόλα αυτά έπρεπε να αντιδράσουμε όταν οι πολίτες χτυπήθηκαν πραγματικά», δήλωσε σήμερα (18/10) η Φερέιρα.

Το σχέδιο θα είναι μέρος του πακέτου προτάσεων που θα παρουσιάσει η Κομισιόν για να αντιμετωπίσει το υψηλό ενεργειακό κόστος που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νέα εργαλεία

Το σχέδιο για την αξιοποίηση των υφιστάμενων ταμείων συνοχής περιλαμβάνει επίσης την παροχή υποστήριξης για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας με την προστασία των θέσεων εργασίας των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων μέσω της βραχυπρόθεσμης εργασίας και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων, σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης, το οποίο επικαλείται το Bloomberg.

Η πρόσθετη ευελιξία που σχεδιάζει να παράσχει η Κομισιόν στα κράτη μέλη είναι πανομοιότυπη με την απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για την υποστήριξη των Ουκρανών προσφύγων που διαφεύγουν στο έδαφος της ΕΕ.

Το τελικό διαθέσιμο ποσό ανά κράτος μέλος θα εξαρτηθεί από τον όγκο των ταμείων συνοχής που παραμένει αναξιοποίητος από την εκάστοτε εθνική κυβέρνηση.

ΕνέργειαΕυρώπηΠακέτοστήριξηενεργειακή κρίση
Keywords
Τυχαία Θέματα