ΕΕ-Πλαφόν στο αέριο: No deal-Νέος γύρος συνομιλιών σε επίπεδο ηγετών

Επιβεβαιώνονται όσοι προέβλεπαν ότι το θέμα της επιβολής πλαφόν στις τιμές εισαγωγών φυσικού αερίου θα μεταφερόταν μετά τη συνάντηση των ηγετών των χωρών της ΕΕ την Πέμπτη (15/12), κάτι που με βάση πληροφορίες επιδίωκε η Γερμανία.

Η σημερινή (13/12) σύνοδος των υπουργών έληξε «χωρίς λευκό καπνό» καθώς τα αδιέξοδα παρέμειναν αν και είναι σημαντικό, όπως αναφέρεται από πηγές του ΥΠΕΝ, ότι οι υπουργοί των κρατών-μελών συμφώνησαν για τον μηχανισμό απόσυρσης,

δηλαδή τους όρους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα αποσύρεται το ανώτατο όριο τιμών εάν υπάρξει πρόβλημα ενεργειακού εφοδιασμού σε ένα κράτος - μέλος της ΕΕ.

«Οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις για το πλαφόν στην ήδη προγραμματισμένη συνεδρίαση της επόμενης Δευτέρας», ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκφράζοντας την Ελληνική πλευρά αλλά και άλλα κράτη-μέλη τόνιζε προσερχόμενος στη Σύνοδο: «Ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι μας κρινόμαστε» δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας. «Όλοι πρέπει να δείξουν κάποια ευελιξία και όλοι πρέπει να είναι σε θέση να δεχτούν κάποιους συμβιβασμούς», υπογράμμισε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, με τη Γαλλίδα Ανιές Πανιέρ-Ρουνασέρ να προσθέτει πως οποιοδήποτε ανώτατο όριο τιμών πρέπει να στοχεύει στη «διασφάλιση της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών».

«Τα δύο βασικά ζητήματα είναι το επίπεδο και το εύρος του ανώτατου ορίου τιμών», επεσήμανε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι δεν ήταν όλες οι χώρες ανοιχτές στην επίτευξη συμφωνίας με πρωταγωνίστρια την Γερμανία.

Η Ελλάδα μαζί με άλλα κράτη μέλη όπως το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πολωνία, επιδιώκουν ένα ανώτατο όριο τιμής, που θα προστατεύσει τις οικονομίες τους από τις υψηλές τιμές ενέργειας, ενώ η Αυστρία, η Γερμανία και η Ολλανδία φοβούνται ότι θα μπορούσε να εκτρέψει τόσο τα αναγκαία φορτία φυσικού αερίου από την Ευρώπη και να διαταράξει τη λειτουργία των αγορών ενέργειας.

υπουργοί ενέργειαςΥΠΕΝΚώστας ΣκρέκαςΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΤΙΜΗΣΓερμανίαεπίτευξη συμφωνίας
Keywords
Τυχαία Θέματα