ΕΕ: Ακόμη ψάχνουν την προέλευση του κορονοϊού!

Εξακολουθούν να λείπουν βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εξαγωγή συμπερασμάτων, σ’ ό,τι αφορά την προέλευση του κορονοϊού, ομολογεί η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη, σε προχθεσινή της απάντηση προς Ισπανό ευρωβουλευτή της Ομάδας των Σοσιαλιστών Nicolás González Casares!

Η Επίτροπος συμφωνεί ότι είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πλήρως την προέλευση της πανδημίας SARS-CoV-2, καθώς είναι ζωτικής σημασίας η πρόληψη και η προετοιμασία για παρόμοιες μελλοντικές καταστάσεις.

Συμπληρώνει δε ότι η Κομισιόν, υποστηρίζει τις προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού

Υγείας για τη μελέτη της προέλευσης του COVID-19, εκφράζοντας βαθιά λύπη για το γεγονός ότι εξακολουθούν να λείπουν βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Καταλήγει δε, λέγοντας ότι η Κομισιόν ζητά (σ.σ ακόμη) επειγόντως την απαραίτητη διαφάνεια, ώστε οι συνεχιζόμενες έρευνες να μπορούν να παράγουν αποτελέσματα με το επαρκές επίπεδο εμπιστοσύνης. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συνεχίζει τη στενή παρακολούθηση των συνεχιζόμενων ερευνών.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Ισπανός ευρωβουλευτής είχε τονίσει στην ερώτηση του ότι:

Τον Ιανουάριο του 2021, μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκλήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ταξίδεψε στη Γουχάν (Κίνα), όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2. Μαζί με αρκετούς Κινέζους επιστήμονες, οι ειδικοί ανέλυσαν από πού μπορεί να προήλθε ο ιός και δημοσίευσαν μια έκθεση που περιγράφει τέσσερα πιθανά σενάρια. το πιο πιθανό ήταν ότι ο ιός εξαπλώθηκε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους, ίσως μέσω ενδιάμεσων ειδών. Η πρώτη αποστολή στην Κίνα ήταν να τεθούν οι βάσεις για μια δεύτερη αποστολή για να καταλήξουμε σε πιο σταθερά συμπεράσματα.Στα μέσα Φεβρουαρίου 2023, ωστόσο, ο ΠΟΥ διέκοψε αθόρυβα το δεύτερο στάδιο της έρευνας, φαινομενικά επειδή είναι αδύνατο να ταξιδέψει κανείς στην Κίνα για να πραγματοποιήσει ορισμένες βασικές μελέτες επί τόπου.Ο προσδιορισμός της προέλευσης και της σειράς γεγονότων που οδήγησαν στον ιό να μολύνει ανθρώπους και να εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο, μέχρι να προκαλέσει πανδημία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και τον μετριασμό μελλοντικών κρίσεων υγείας.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Ευρώπηκορονοιόςπανδημία
Keywords
Τυχαία Θέματα